Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

За насилието в училище няма междучасие!

За насилието в училище няма междучасие!
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Училището трябва да е безопасно за децата ни място, но не е. За съжаление - насилието там сякаш е неизкоренимо, задълбочава се и мутира. В световен мащаб над половината от тинейджърите са били обект на някаква форма на насилие в училище, включително в новите реалности и на кибертормоз. Това са епизоди от живота, които, както много от нас знаят, се запечатват в паметта. Могат да оставят трайни поражения върху психиката, да се превърнат в постоянен проблем  през целия ви живот. 

Насилието в училище взима само жертви. Защото и агресорите са деца, и следователно са  жертви.

Няма добра новина за нас. България е страховито напред в световните класации по отношение на насилието в училище. Намираме се в топ 10. В проучване на UNICEF,  направено сред ученици на възраст между 13 и 15 години от общо 43 държави. Това не подлежи дори на коментар. Но подлежи на обмисляне и мерки. Защото насилието над децата – и реално, и виртуално –  може да бъде преодоляно. И не е нужно всички експерти по света да го потвърдят – самите деца ни го казват.

Новата съвместна кампания против насилието и тормоза в училище на UNICEF и Министерството на образованието и науката „Заедно срещу насилието в училище“ започва именно с децата, по време на ученически дебат преди два месеца. „Младежки дебати“ е глобална платформа, която цели да се чуе гласа на децата и тяхното мнение,  както и  техните предложения. Кампанията цели да повиши разбирането и чувствителността към проблема,  да намали толерантността към различните проявления на насилие и да се подкрепи училищата в ефективната му превенция.

Кампанията набира сериозна скорост с подкрепа от Нова Броудкастинг груп и други медийни партньори като нас – Момичетата от града!

NOVA вече се фокусираха върху случващото с децата ни се в Интернет – 97 % от тях са онлайн, в България в Интернет се влиза вече не на 10, а на 7 години. У нас родителите правят профили във Фейсбук на деца между 9 и 11 години... Това са факти, както и това, че на тази  възраст едно „ха-ха“ като коментар може да е насилие над психиката на едно дете. И това го казват самите деца. Все по-разпространен е и тормозът чрез снимки със сексуален подтекст.

Много често тормозът в училище преминава и в онлайн тормоз – това е реалността, срещу която все още сме  неподготвени да се изправим адекватно.

През декември в НДК видяхме интерактивната инсталация на UNICEF „синя стая“ – виртуалната реалност приближи максимално усещанията ни до това, което чувства едно дете, подложено на тормоз, агресия, физическо насилие или кибертормоз.

Има още - за кампанията и за това какво можем да направим всички ние ...