Общество

За специалната детска кожа с любов и без компромиси

Знаем, че грижата за специалната кожа на детето ни днес ще определи какво ще бъде неговото ежедневие утре. И компромисите не са опция.

За специалната детска кожа с любов и без компромиси

Днес сме на гости на слънчевата Пирина, автор на блога www.empirina.com. Тя е от момичетата, за които понятието "специална кожа" не е само съчетание от думи, а опит. Опит, започнал от детството, продължил и след това и докоснал дори нейното бебе. През годините Пирина е научила как да полага грижи за кожата си, а след като става майка, тази грижа (за нея самата и за детето й) се превръща в мисия.

Като дете не съм си чупила нищо. Нито пък съм имала проблеми с храносмилането, синузит или често боледуване, за разлика от връстниците ми. За сметка на това цялото ми детство беше осеяно с едни по-специални грижи за кожата и това нерядко ме притесняваше.

Добре, че страхотните ми родители бяха загрижени и не неглижираха тези тогавашни проблеми. Кожата ми беше специална. Още от раждането съм изненадала родителите си с крусти (млечни корички) по целия скалп, с които някак са се справили, но проблемите не спират дотук.

В съзнанието ми се появяват детските спомени за лишеи по лицето, себореен дерматит по скалпа, сърбежи и обриви по цялото тяло, нонстоп реактивна кожа (и до днес), зачервявания, понякога сякаш от нищото. Добавете и светлата ми, почти прозрачна, като обезмаслено мляко, кожа с лесното изгаряне и получавате пълен антисървайвъл кит.

Раздразнения получавам от жегата, от студа, от влагата, от вятъра, от среброто и златото, от нискокачествена козметика, от някои видове масла. Така написано, направо звучи сякаш никога не мога да излизам от вкъщи. За щастие обаче живеем в разкошни времена и решение има.

Поддръжката на толкова специална обвивка вече не е нещо суперсложно, макар и дерматолозите по онова време да ми даваха всякакви ужасяващи прогнози.

"Ще си останеш с белези по лицето, но не е страшно!"
"Ами... ще те сърби, но ти гледай да се сдържаш, защото ще стане по-зле!"
"Морето не е за теб. Нито планината."

Още в основното училище започнах да използвам ежедневни кремове за лице и благодарение на мама се запознах с по-високия клас кремове, които всъщност реално помагаха и предпазваха кожата ми от всичко. SPF50 стана моята мантра, и то не само за летните месеци. Утрото посрещам с хидратация отвън и отвътре, а кафето идва чак някъде след това.

Грижата за кожата ми се превърна в начин на живот и знаех, че когато имам дете, ще трябва да подходя така и към неговата. Научих, че превенцията е най-доброто решение при хора, предразположени към атопия и всички други съпътстващи я проблеми.

Потвърждението не закъсня и само десетина дни след като родих Матей, открих, че той се бели като змия. Буквално, сякаш сменяше кожата си. Изглеждаше страшно, но изплаших ли се? Не, разбира се.

Детето ми няма да остане с белези, няма да го сърби и да се сдържа, ще ходи на море и планина спокойно. Защото днес аз ще се погрижа за него, а утре ще го науча и сам да го прави.

Доверих се на козметиката на La Roche-Posay и за него, след като от години я използвам за себе си. С радост установих, че имат серия, специално разработена за най-малките. От раждането му до момента използваме (и аз, и той) продуктите от серията Lipikar AP+, които овладяха положението с изключително сухата му в първите месеци кожа, а от няколко месеца насам я поддържат в състоянието, което всички сме свикнали да асоциираме с "бебешка кожа" - мека, нежна и със здрав вид! Сърбежи и обриви няма, раздразнения от метеорологичните условия също.

За пролетта и лятото избрах двата продукта за почистване и ежедневна грижа за кожа, склонна към атопия:

LIPIKAR SYNDET AP+ (ултранежна измиваща формула без парфюм) и LIPIKAR BAUME AP+ (липидовъзстановяващ балсам против раздразнения и сърбеж).

Любопитното и при двата продукта е съдържанието на Aква Позе Филиформис - нова и ексклузивна патентована съставка, която възстановява и стабилизира баланса на кожния микробиом и предпазва кожната бариера.

Къпем Матей тогава, когато има нужда, като се стараем да не преизмиваме кожата му и във всеки възможен момент пропускаме измивния продукт, за да дадем възможност на естествената защитна кожна бариера да се развие. За сметка на това баща му го намазва обилно с балсама против раздразнения и сърбеж всяка вечер като част от техния мъжки ритуал преди заспиване.

Знаем, че грижата за специалната кожа на детето ни днес ще определи какво ще бъде неговото ежедневие утре. И компромисите не са опция.

С подкрепата на La Roche-Posay