Общество

Закон задължава мъжете да споделят разходите по бременността

Има ли нужда от специален закон за това?

Закон задължава мъжете да споделят разходите по бременността

Снимка: Kelly Sikkema/Unsplash

Юта стана първият щат в Америка, където бащите са задължени със закон да платят половината от разходите за медицинска помощ на майката, свързани с бременността и раждането. Поддръжниците на закона казват, че той ще помогне за облекчаване на финансовата тежест на майчинството за американските жени, информира BBC.

Законът за споделените медицински разходи в Юта изисква биологичните бащи да плащат половината от застрахователните премии на майката – нейните месечни разходи за здравно осигуряване – по време на бременност, както и всички други свързани медицински такси, включително за самото раждане на детето. За американски жени със застраховка раждането струва средно 4500 долара.

За тези, които нямат покритие от осигуряване или застраховка, тази сума може да се удвои до близо 10 000 долара.

Ако бащинството на детето е под въпрос, мъжете могат да забавят плащанията, докато бащинството не бъде доказано. Процесът не е автоматичен. Подобно на издръжката на дете, ако жената не потърси помощ, бащата няма да бъде уведомен.

Същото финансово задължение обаче не се прилага, ако жената иска да прекъсне бременността си. От биологичните бащи няма да се изисква да допринасят за разходите за аборт без тяхно съгласие, освен в случай на изнасилване или опасност за живота на майката. Цената на аборт без застраховка е приблизително 1000 долара.

 

Прецедент: Осъдиха мъж да заплати на съпругата си грижите по домакинството