Общество

Защо горят снимки на Грета Тунберг и Риана в Индия

Екоактивистката предизвика недоволството и на полицията

Защо горят снимки на Грета Тунберг и Риана в Индия

Снимка: Hindustan Times/Getty Images

Играта на протест и контрапротест не е измислена в България. Наблюдаваме я в момента в Индия и компонентите й са като за учебник по публични комуникации – намесено е правителството, местните (разделени на две групи), популярни личности като Риана, полицията, която разследва хаштагове и едно упътване по екоактивизъм. 

Какво се случва в Делхи?

Контрапротестиращи изгориха портрети на Грета Тунберг, след като тя публикува в Twitter призив за подкрепа на протестиращите фермери в Индия. Постовете на Грета предизвикаха дори разследване от страна на индийската полиция, съобщи британския "Гардиън".

Тълпите в Делхи са се събрали, за да изразят недоволството си срещу няколко международни знаменитости, включително Тунберг и поп певицата Риана, които разпалиха настроенията в Индия и разгневиха правителството след туитове за продължаващите протести на фермерите тази седмица. Снимките на Тунберг и Риана бяха запалени, а издигнатите знамена предупредиха, че "международната намеса" в индийските дела няма да бъде толерирана.

От ноември стотици хиляди фермери са формирали протестен лагер в Делхи с искане за отмяна на няколко нови земеделски закона, които застрашават сериозно доходите им. Миналата седмица техният марш ескалира до прояви на насилие, след като хиляди протестиращи, много на трактори и коне, пробиха през полицейски бариери и "превзеха" центъра на града, а мнозина нахлуха и в историческата Червена крепост. Отрядът за борба с безредиците прекъсна входа и изхода към протеста и блокира достъпа до мобилен интернет.

Международната намеса

Тунберг се забърка в така наречения международен престъпен заговор срещу Индия, след като публикува в Twitter "набор от инструменти", или упътване за хора, които искат да изразят своята подкрепа за фермерите. Документът включва съвети за провеждане на онлайн кампании, предложения за хаштагове и инструктаж как се подписват петиции.

Лидерите на управляващата партия заявиха, че публикуваните от Грета инструкции са "доказателство за международни планове за атаки срещу Индия".

В сряда Тунберг написа в Twitter: "Ние сме солидарни с протестите на фермерите в Индия", като и добави линк с новинарска статия за строгите мерки, използвани срещу протестиращите фермери. 

По-рано Риана беше публикувала статия за репресиите срещу фермерите, придружена с въпрос към своите над 101 милиона последователи: "Защо не говорим за това?!". Туитът й предизвика и реакция от министъра на вътрешните работи Амит Шах, който написа в същата платформа, че "никоя пропаганда не може да възпре единството на Индия".

 

Индийското правителство публикува и изявление, съдържащо остро предупреждение срещу известни личности, които боравят със "сензационни социални медийни хаштагове и коментари".

Вчера, скоро след като се появиха новините за полицейското разследване в Индия, Тунберг потвърди позицията си. "Аз все още съм на страната на фермерите (#StandWithFarmers) и подкрепям техния мирен протест", написа тя в Twitter, където има 4,7 милиона последователи.

Недоволството на фермерите

На фона на международната подкрепа и инициираното полицейско разследване фермерите заявиха, че няма да се отказват от протестните си действия, докато правителството не се съгласи да отмени поредицата от закони, приети миналата година.

Според управляващите новите закони ще позволят повече частни инвестиции в земеделския сектор и ще стимулират модернизацията. Фермерите пък казват, че промените, които ще позволят на големите търговци и вериги да купуват директно от производителите, ще означават край на дългогодишните гарантирани цени за техните култури и ще ги оставят на милостта на големия бизнес.

Земеделският сектор съставлява близо 15% от икономиката на Индия, като в него участва около половината работна ръка на страната.

Достъпът на медиите до зоната на протеста е до голяма степен прекъснат. Журналист бе арестуван за навлизане в редиците на недоволните през уикенда, а срещу девет индийски журналисти са повдигнати обвинения, включително за конспирация заради публикации в социалните мрежи, свързани с протестите.

 

Грета Тунберг на 18: "Не казвам на хората какво да правят"