Общество

Затвор грози руска художничка за арт инсталация

Александра Скочиленко веднъж вече беше глобена за "фалшиви новини"

Затвор грози руска художничка за арт инсталация

Съдът в Санкт Петербург разпореди руска художничка да бъде задържана и съдена за провокативна арт инсталация. Александра Скочиленко може да получи до 10 г затвор, след като е сменяла етикетите с цените в супермаркети и вместо това е поставяла съобщения срещу руската военна акция в Украйна. Така Скочиленко може да попадне под ударите на новия закон за забрана на фалшиви новини, касаещи  въоръжените сили на Русия.

Василеостровският окръжен съд в Санкт Петербург постанови, че Скочиленко трябва да остане в следствения арест в затвора до 31 май, съобщи пресслужбата на съда в Telegram. Следователите я обвиниха, че на 31 март в супермаркет в Перекрьосток е художничката е поставила късчета хартия на мястото на етикетите с цени като съзнателно е разпространила невярна информация за използването на руските въоръжени сили.

Според руските власти, мотивите й са политически и разпространяват омраза към Русия, което означава, че тя Скочиленко е изправена пред тежка присъда, ако бъде призната за виновна. Тя може да получи и от глоба от 3 милиона рубли (33 000 евро) или между 5 и 10 години затвор.

Скочиленко описва себе си в Instagram като независим артист и музикант. През март тя вече беше глобена с 10 000 рубли за участието й в протест на 24 февруари -  деня, в който руските войски влязоха в Украйна.

„Не подкрепям войната в Украйна. Днес излязох на улицата, за да кажа това на глас“, написа тя в Instagram. Скочиленко се усмихна и направи знак V в ръка зад решетките в ареста.

Законът срещу „фалшивите новини“ задължава публично да се описват действията на Москва в Украйна само като „специална военна операция“. По силата на този закон нарушителите могат да получат до 15 години затвор. Затова някои руски медии преустановиха дейност като „Новая газета“.

Според руските власти художничката е създала серия от пощенски картички с лозунги като „Насилието никога не е изход“ и изображения на символи на мира върху украинското знаме.

Във вторник 59-годишният лекар Андрей Македонов беше задържан за подобен протест в супермаркет в Санкт Петербург. Друга жителка на Санкт Петербург - Татяна Попова беше глобена с 30 000 рубли за окачване на играчки с лозунги „Не на войната“ в супермаркет.