Общество

Зеленски на Грами: „Обратното на музиката е тишината на разрушените градове"

Украинският президент направи видео обръщение на музикалните награди Грами

Зеленски на Грами: „Обратното на музиката е тишината на разрушените градове"

Снимка: Matt Winkelmeyer/Getty Images

„Нашите музиканти носят бронежилетки вместо смокинги. Те пеят на ранените в болниците, дори на тези, които не ги чуват. Но музиката ще пробие войната."

Това силно послание отправи украинският президент Володимир Зеленски на наградите "Грами". Обръщението му беше предварително записано и пуснати на церемонията в Лас Вегас пред очите на Лейди Гага, Джъстин Бийбър, Били Айлиш и още много звезди на американската музика. Зеленски призова музикантите да „запълнят мълчанието“, оставено от руските бомби, „с вашата музика“.

„Какво е обратното на музиката?... Тишината на разрушените градове и убитите хора. Подкрепете ни по всякакъв начин, но не с мълчанието си. Изпълнете тишината с музика“, призова президентът.

Символично, обръщението му беше пуснато преди изпълнението на Джон Леджънд с песента Free. Докато той пееше, на видеостената зад него вървяха снимки от войната в Украйна, което беше много впечатляващо.

На сцената на церемонията за Грами излязоха украинските музиканти Мика Нютон и Сузана Иглидан. Люба Якимчук изпълни стихотворение, вдъхновено от войната в Украйна. Наскоро Акимчук избяха от родината си, след началото на руската инвазия там.

От началото на конфликта през февруари много украински музиканти, продуценти и диджеи се присъединиха в различни инициативи срещу военните действия на Русия в Украйна. Много звезди събраха средства за украинските граждани и за бежанците от страната.