Общество

Жените и "традиционните" ценности в предизборната кампания

Още ли ни разглеждат като инкубатори за бебета?

Жените и "традиционните" ценности в предизборната кампания

Снимка: The New York Public Library/Unsplash

Въпреки че жените са повече от половината от населението на България – 51,5%, тяхното място в предизборната кампания и в програмите на кандидатите далеч не е представено по достоен начин. Те най-често са политическа тема единствено като притежателки на детеродни органи, получаващи отпуска и финансови компенсации, докато са в майчинство. Отделни партии ги споменават като жертви на насилие или като индивиди с репродуктивни затруднения, за чието лечение държавата би била склонна да отпусне пари.

Един предизборен клип за мен като жена е особено унизителен. В него доказана наша актриса със загрижен глас казва: "Спряхме Истанбулската конвенция". Това е все едно каже:

"Нехаем за насилието над жени и за насилието, основано на пола като цяло. Не ни интересува какво се случва с жертвите, нямаме проблем с трафика на хора, все едно ни е дали законите в страната са адекватни и колко живота отлитат безвъзвратно - делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се."

Това е пример как няма защо да се сърдим на партиите, че пренебрегват жените и въпросите за равенство и равнопоставеност, защото ние сами пренебрегваме себе си и дори с гордост го заявяваме от екраните на националните медии. А очакваме и да получим доверие и гласове в замяна. 

Блестящ анализ по въпроса намираме в публикация на ПР експерта Любомир Аламанов. С негово разрешение публикуваме текста, защото е важно да разсъждаваме върху тези въпроси, особено ако искаме дъщерите, а и синовете ни да живеят в по-справедлив и хармоничен свят.

Тъжна приказка за тотална глупост

"Има жени, които се издигат в кариерата си, постигат успехи, искат да станат депутати, даже да управляват държавата. И всичко това благодарение на либералната демокрация и правата, които тази демокрация е дала на жените.

Част от същите тези жени правят предизборна кампания против либералната демокрация, против правата на жените, против възможността жените да бъдат равнопоставени с мъжете. Много от тях залитат по идеи като "традиционни ценности", "изконни ценности", "християнски ценности" и други звучащи патриотично фрази.

За да помогнем на тези дами, които се стремят към места в Парламента на крилете на патриотизма, с удоволствие да припомним какви са били изконните традиционни ценности:

"Избиратели по времето на Първото Велико народно събрание (1879 г.) са всички български граждани, навършили 21 години с политически и граждански права. Не е изрично записано, че право да гласуват имат само мъжете, защото по това време това условие се приема по подразбиране.

• Първата петиция до Народното събрание да се дадат избирателни права на жените в България е от 1909 г.

• Чак през 1938 г. получават право да гласуват жените, които са омъжени, вдовици или разведени. Те обаче нямат право да бъдат избирани.

• Пълни изборни права жените получават през 1944 г.

Според Търновската конституция избираемите трябва да са български граждани, навършили 30 години и за тях има изискване да са грамотни. Тук също не се уточнява, че трябва да са мъже, защото авторите са смятали, че и това се подразбира."

(всичко това е на сайта на Народното събрание)

Да обобщим. Днешни дами-кандидат-депутати искат да се върнат ценностите, в които:

• мястото на жената е между мивката и миндера;

• жената не може да има "кариера";

• жената не е пълноправен човек;

• жената не може да участва в управлението на държавата;

• жената даже не може да избира кои мъже да управляват;

• жената по някое време получава някои права, но само ако е вързана към мъж, иначе не.

Дами, сериозно ли това искате? Сериозно ли жени с кариера искат да станат депутати на гребена на мътна пяна от псевдопатриотарски глупости за отнемане права на жените, с което биха си отнели собствените си права да избират и да бъдат избирани? Сериозно ли искате такава глупост?

Една жена целенасочено да иска да е само безправна фигура, да е само утробен репликатор, да е само нисше същество (най-добрия приятел на човека, но след кучето, както се шегуваха мачовците преди десетилетия), може да се квалифицира като тотална глупост. Казах ви, тъжна приказка…

Какво би накарало една жена да се откаже от политическите и гражданските си права? Лична тъпота или политическа измама, с цел зомбиране на избиратели и влизане в парламента? Решете сами. Но не препоръчвам да гласувате за партии или коалиции, които имат такива кандидати. От кампанията е ясно, че са готови на всичко, за да са във властта.

Изборите идват. Мислете."

*Любомир Аламанов е комуникационен експерт, управляващ партньор в агенцията за класически и иновативни комуникационни услуги SiteMedia Consultancy. Съосновател на Българската асоциация на ПР агенциите и член на Българското дружество за връзки с обществеността. Работи в сферата на комуникациите повече от 20 години. Две поредни години най-голямата световна организация на ПР-агенции и национални асоциации International Communications Consultancy Organization (ICCO) го номинира за PR Leader за целия свят в Global Awards 2018 и 2019.  Носител е на Honorable Mention за CEO of the Year 2019 на престижните PR Platinum Awards 2019. 

 

Как Covid-19 засегна жените в Европа