Общество

Журналисти поискаха спешен мониторинг на БНТ

Журналисти и общественици с писмо към СЕМ и парламента

Журналисти поискаха спешен мониторинг на БНТ

Снимка: Левена Лазарова

Както ние – Момичетата, вече писахме, в Народното събрание и СЕМ беше внесено отвореното писмо, подписано от 1306 утвърдени имена от културния и обществен живот в България. Те настояват за оставката на Емил Кошлуков, както и за нецензурирано съдържание на политическия и обществен живот от страна на обществената телевизия. Авторите искат и спешен мониторинг на плурализма в БНТ за периода 15 юни – 15 юли т. г., като предлагат наблюдението на съдържанието да бъде осъществено от независими експерти. 

По-долу е пълният текст на писмото: 

Уважаеми Дами и Господа,

Предоставяме на Вашето внимание отворено писмо, събрало за броени дни над 1000 подписа на утвърдени имена в България. То беше провокирано от набързо внесени предложения за изменения в Закона за радиото и телевизия /ЗРТ/. Приветстваме тяхното оттегляне.

Настояването ни, за оставка на Емил Кошлуков от поста генерален директор на Българската национална телевизия /БНТ/, обаче остава.

Медийната услуга, която предлага обществената телевизия е за всички граждани на нашата страна и отразява различните идеи и убеждения, според ЗРТ чл.6, ал.3 (1) и (6). Генералният директор трябва да е гарант за това. Обществената реакция и масовите протести на граждани пред сградата на БНТ обаче красноречиво показват, че Eмил Кошлуков  неизпълнява това свое задължение. Възниква пропаст между зрителите и обществената медия, което буди нашата сериозна загриженост.

Още повече, че авторитетната журналистическа организация „Репортери без граници“ вече констатира, че редакционната политика на БНТ от година насам е променена от по-скоро неутрална към проправителствена. Цифрово изражение на изчезналата обективност на БНТ се открива и в резкия спад на аудиторията на основни публицистични предавания. Катастрофално намалява зрителският интерес към сутрешния блок – информационният старт на всяка телевизия – в момента е около 1%.  Гледаемостта на традиционно най-рейтинговото предаване на БНТ – „По света и у нас”, е паднала в пъти, откакто Кошлуков управлява телевизията. Рейтингът на тази запазена марка на БНТ се срина до 5%. Тези цифри са обективното доказателство, че обществото не вярва на БНТ.

Само обществената телевизия си позволи прецедент, като не прекъсна програмата си, за да излъчи директно в ефир официалното изявление на президента на 08.07. т.г. , а предпочете да пусне запис по-късно. Същевременно на 16.07. т.г. прекъсна внезапно програмата си, за да покаже на аудиторията пътуването на премиера в джипа му, без актуален повод за това. Зачестяват изявления на важни участници в българския политически живот, че от една година не са били канени в предаванията на БНТ. Всички тези факти се съотнасят към времето, в което Емил Кошлуков управлява. Впечатленията можеха да се пренебрегнат, като субективни, ако те не бяха и оценка на зрителите. Именно аудиторията е  решаваща за всяка медия, защото без нея тя се обезсмисля.

Изброеното до тук илюстрира безспорната и  очевидна за публиката политическа обвързаност на генералния директор на обществената БНТ.  От неговата публична биография е видно, че той не само е бил депутат в 39 Народното събрание, основавал е партия – „Новото време“ през 2004 год., но е заемал и ръководен пост в партийната тв „Алфа“. Върху тези факти не веднъж публично е акцентирано, защото са несъвместими с чл. 5, ал. 1 от ЗРТ.  До сега са били неглижирани. Време е да им бъде обърнато внимание.

Няма  друга обществена телевизия в Европейския съюз, в която  прозрачността на управлението й да липсва, както е при БНТ. Утвърдена практика на другите европейски обществени оператори е да публикуват  рейтингите си. Само в БНТ те са тайна и служат единствено за пропагандните цели на генералния й директор. Открит достъп до решенията на УС на БНТ също липсва. Прикрива се и неизпълнението на ЗРТ  по чл. 71, т.3  според  който 10 % от бюджета трябва да бъде изразходван за филмопроизводство. Кино-продуцентите публично повдигнаха този въпрос.

Заради всичко това се налага отново да припомним, че БНТ не е търговско дружество, а обществена медия и се издържа от данъците на работещите българи.

Изброените факти противоречат също така и на основните принципи на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) – най-голямата професионална организация в света, залегнали и в договора за управление на БНТ.

Няма да подминем и злепоставянето, от страна на Емил Кошлуков, ескалирало в скандали  и очерняне на утвърдени журналисти. Право на всеки генерален директор е да подбира екипа, с който да реализира своята концепция. Това не означава, че той се ползва с привилегията, за назидание на останалите, да руши репутации и да унижава достойнството на хора, които са били на мнение, различно от неговото.

В заключение, спешно настояваме за независим мониторинг на съдържанието на БНТ по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и независимост, а също така иновации и  високо качество. В съответствие със ЗРТ предлагаме периодът на това наблюдение да обхване 15 юни – 15 юли 2020 год. Готови сме с предложения на утвърдени експерти, които професионално и независимо да проведат мониторинга, според най-добрите европейски практики.

За съжаление, в момента СЕМ отказва да се самосезира по многобройните упреци за нарушение на плурализма и обективността в БНТ. Членовете на надзора не проявяват интерес към катастрофалния рейтинг на обществената телевизия. Те  допуснаха грешката да изберат за генерален директор на БНТ човек, който има основна роля във фалита на ТВ7 и не обърнаха  внимание на миналото му като ръководен фактор в друга телевизия, вътрешноведомствена за политическа партия. СЕМ повери за управление близо 70 милиона лева годишно на човек, претърпял катастрофален мениджърски провал преди това.

Оставаме с надежда, че допуснатите пропуски и грешки могат бързо да бъдат поправени  както и сме на разположение за допълнителна информация.

Автори на отвореното писмо:

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа 

д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28 годишен стаж в БНТ

Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването „Референдум“, с 26 годишен стаж в БНТ

Боряна Пунчева, режисьор, с над 30 годишен стаж в БНТ

Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 30 годишен стаж в БНТ

Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ

Искра Ангелова, автор, сценарист и водещ на предаването „Нощни птици“ 2005-2019 г.

Камелия Дончева, ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г., с 20 годишен стаж в БНТ

Уляна Пръмова, дългогодишен журналист и директор на БНТ (2004-2010)

Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на Антикорупционен фонд

 

Протестиращите пред БНТ: Радикални мерки, ако Кошлуков не подаде оставка