Общество

Животните у нас – не в зоопарк, а в бетонен затвор

Доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива нарушенията

Животните у нас – не в зоопарк, а в бетонен затвор

Зоопаркът в Благоевград. Снимки: FOUR PAWS  Hristo Vladev

Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години. Някои от българските зоопаркове получават лиценз, без да има забележими промени в средата за животните. За това сигнализират в свой доклад от ЧЕТИРИ ЛАПИ – международна организация за защита на животните. От фондацията посочват, че години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания.

В страната съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г. Според доклада на ЧЕТИРИ ЛАПИ поне 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в повечето от тях условията трябва да се се подобрят спешно, за да отговорят не просто на условията, посочени в законовите рамки, но и на базовите нужди на животните. Това се потвърждава и от видеопоредицата на организацията, в която са показани потресаващите условия в  зоологичските градини в Ловеч и Благоевград. 

„Няколко зоопарка в страната са получили лиценз, независимо че условията в тях не отговарят и на националното законодателство. Освен това, лицензите често се подновяват с повтарящи се едни и същи неизпълнени условия от предишни такива, без да има видимо подобрение в условията, при които се отглеждат животните“, посочват от фондацията. 

Нарушенията съвсем не спират дотук – част от зоопарковете размножават и разменят животни, за които нямат ресурси и възможности да се грижат в дългосрочен план, а много не извършват консервационна или образователна дейност. Тоест развъждат животните, за да си запълнят клетките и да привличат посетители, но без да осигуряват необходимата ветеринарна грижа и възможност за настаняване на животните, когато пораснат. Сред случаите, описани в доклада, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата, както и животни, търгувани между зоопарковете, дори ако приемните съоръжения нямат лиценз да работят като такива.

Ето защо организацията стартира инициативата #Зовзазоопарковете, с която призовава да се прекрати отглеждането на големи хищници (като мечки и големи котки) в зоологически градини, които не могат да осигурят необходимите условия. ЧЕТИРИ ЛАПИ създаде международна петиция, която вече е подписана от повече от 40 000 души. Целта е да достигне 50 000! Тя е адресирана до еврокомисаря по околната среда, българския министър-председател и българския министър на околната среда и водите с надеждата, че те ще осигурят прилагането на съществуващите закони и ще се погрижат да подобрят или затворят съоръжения, които не отговарят на законовите изисквания. Можете да подпишете петицията ТУК.

 

Ето какво правят дивите животни, когато са сами