Общество

Златните глобуси се завръщат

Шоуто на 10 януари също ще бъде излъчено по Peacock.

Златните глобуси се завръщат

Статуетката Златен глобус
Снимка: GettyImages

NBC ще възобнови предаването на живо на наградите "Златен глобус" за филми и телевизия през януари 2023 г., съобщи мрежата, позовавайки се на стъпките на организаторите за справяне с етиката и липсата на разнообразие сред гласоподавателите.

Мрежата, собственост на Comcast, заяви, че се е ангажирала да излъчва шоуто за една година като част от споразумение с Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), групата, която раздава наградите. Шоуто на 10 януари също ще бъде излъчено по Peacock.

NBC отмени излъчването на годишната церемония през януари 2022 г., а големите холивудски студия и актьори бойкотираха събитието, след като организаторите, Холивудската асоциация на чуждестранната преса, бяха критикувани за етични пропуски.

Разследване на Los Angeles Times, публикувано през февруари 2021 г., установи, че HFPA няма чернокожи сред своите 89 членове и повдигна отново въпроси относно поведението на нейните членове журналисти. 

Aсоциацията  отговори с широк набор от мерки, включително нови насоки за етика и добавяне на нови членове и гласоподаватели. Организацията допусна 103 нови гласа от 62 страни извън Съединените щати, с което общият брой на гласувалите стана 200.

Според NBC в списъка с  гласуващите за наградите "Златен глобус" сега  има  52% жени и 51,5% расово и етнически различни, като в това число 19,5% латиноамериканци, 12% азиатци, 10% чернокожи и 10% хора от Близкия изток.