От А до Ям

3 причини да ни се яде сладко и как да ги преборим

Зависимостта от сладкото е не по-малко опасна от тази от цигарите и алкохола. Ето защо е важно да се наблюдаваме и да си дадем сметка кога и защо прекаляваме с него. Споделяме ви трите основни причини да ни се яде сладко и какво е решението срещу тях.

3 причини да ни се яде сладко и как да ги преборим

Снимка: Pexels

Едва ли има човек, който да не обича сладкото. Шоколади, бисквити, торти и кексове - сладкарската индустрия ни залива с невероятни изкушения, на които е трудно да устоим. Само че нашият организъм не е създаден да се прехранва със захар. Всъщност захарта не носи нищо полезно на нашия организъм, това са празни калории, които реално не хранят клетките ни с необходимите за пълноценен живот вещества - витамини, минерали и т.н. Сладките изделия просто засищат емоционалния ни глад. Ето защо когато ни се прияде нещо сладичко, не тялото ни е гладно, а искаме да си доставим щастие. Поддадем ли се на емоционалния си глад, той започва да ни контролира и попадаме в омагьосан кръг, от който няма изход. Всъщност, има. Споделяме ви трите основни причини да ни се яде сладко и какво е решението срещу тях.

Навикът

Знаете как се създават навиците, независимо дали са положителни или не. Когато например сте свикнали да ставате в 8 часа, организмът ви сам се буди по това време и то се превръща в естествено за него. Същото е и когато си лягате. Ако винаги си лягате в 11, тялото ви се подготвя и в 11 часа е готово да заспи. С храната не е по-различни. Когато повтаряме едно действие, организмът ни очаква то да се случи отново. Ако винаги в 3 часа следобед, когато сте уморени от работа и искате да се събудите, изяждате няколко бисквити, тялото ви ще ги очаква и ще ви напомня да му ги дадете. Не че ви се яде сладко, просто сте си създали навик. Затова просто трябва да разбиете този навик, а когато това стане, ще можете отново да чувате нуждите на своето тяло и то няма да копнее вече за сладко.

3 причини да ни се яде сладко и как да ги преборим

Хормони на глада

Друга причина, поради която постоянно жадувате за десерт, може да е свързана с хормона на глада грелин. Изследванията показват, че нивата на грелин се увеличават в отговор на приема на захар и могат да допринесат за развитието на глад за захар. За да поддържате кръвната си захар балансирана, изберете диета, която включва комбинация от сложни въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. Храни, които са богати на фибри, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарта в кръвния поток, предотвратявайки скокове на кръвната захар. Също така, храни с високо съдържание на протеини (месо, яйца) могат да помогнат за регулиране на кръвната захар, като забавят храносмилането и насърчават чувството за ситост. Освен това ядките, семената и авокадото осигуряват здравословни мазнини, които могат да помогнат за стабилизиране на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на глюкозата в кръвния поток.

3 причини да ни се яде сладко и как да ги преборим

Недостиг на хранителни вещества

Ако усетите, че се чувствате замаяни без захар или имате хронично силен глад, това може да означава по-сериозен хранителен проблем. Например интензивният и (привидно) непреодолим глад за захар може да произтича от дисбаланс на кръвната захар.

Когато на тялото му липсват определени минерали, които участват в регулирането на нивата на инсулин, това също може да повлияе на копнежа ви за сладко Например, ако тялото ви не получава достатъчно магнезий, то ще има проблеми с внасянето на енергия в клетките и те ще жадуват за захар, за да помогнат за повишаване на енергийните нива. Добре е да си направите кръвни изследвания, за да установите дали нямате дефицит на някои минерали и витамини.