От А до Ям

5 храни, които причиняват инфекции в тялото

Повечето вредни продукти са със скрити търговски наименования, които подобряват вкуса на храната

5 храни, които причиняват инфекции в тялото

Photo by Irina Edilbaeva/Pexels

С развитието на хранително-вкусовата индустрия се  създадоха и много овкусители, консерванти и оцветители. Те правят храната да изглежда по-апетитна, с по-добър търговски вид и да издържа дълго свежа на щандовете в магазините. Но всъщност тези вещества не са истинска храна и за тялото ни приемът им влошава чревната флора, която отговаря за имунитета ни.

Ето какво казват нутриционистите за най-вредните храни, които влошават инфекциите:

1. Добавена захар

За повечето американци най-вредното в храната е захарта. Заради нея отделяме цитокини, които са основните виновници за възпаленията в тялото. Захарта е причинител на двете най-развити болести на съвремието ни – диабет тип 2 и ревматоиден артрит. Но не само бялата захар е враг № 1. В това число се нареждат сиропите, сосовете, хлебните изделия, печивата, както и диетичните продукти като кока кола. Продуктите с царевичен сироп са преработен продукт, който често се добавя в пакетираните храни, за да удължи трайността им. Високопреработените храни като тези, макар да не са наричани „захари“, са скрити в много пакетирани продукти. В това число мариновани продукти, кремове, пълнежи, дори майонезени сосове, снаксове, напитки. По-добрият избор е на продукти, които вместо подсладители, имат агенти, които завършват на –оза – като фруктоза, малтоза, декстроза.

2. Изкуствени подсладители

Още по-лошо от захарите са изкуствените подсладители. Те присъстват в почти всички безалкохолни напитки, дори в диетичните. Аспартамът се прави от 3 химически съставки: аспартамова киселина, феналаланин и метанол. Те са особено опасни, когато се добавят в лекарства като сиропи за кашлица, медикаменти за деца или близалки и дъвки. Тялото реагира като атакува химическите вещества, за да ги изчисти и това причинява инфекции, вместо процес на лечение. Затова винаги преглеждайте опаковките на лекарствата дали са с подсладители. Предпочетете тези със захар.

3. Преработени меса

Може да се шокирате, но преработените меса съдържат много малък процент месо. В този коктейл има всичко: соя, уплътнители, консерванти, овкусители, оцветители. Така любимият хот-дог е всичко друго, но не и кренвирш от месо. Същото важи и за бекона, наденичките и някои деликатесни колбаси. И тъй като всичкото съдържимо в тези преработени продукти са изкуствени вещества, тялото ни отново реагира с бурна реакция в опит да ги премахне като изпраща имунен отговор. А това означава – инфекция. Честата консумация на преработени меса може да доведе до рак на стомаха и хронични стомашно-чревни заболявания. Диета, богата на наситени мазнини, които се намират в преработените меса, повишават риска от развиване на артрит, Алцхаймер и Паркинсон. Вместо това, изберете месо от месарницата, овкусете го и сгответе сами и гарнирайте със зеленчуци.

4. Рафинирани въглехидрати

В рафинираните въглехидрати са премахнати всякакви фибри. А те са толкова важни за изчистването на шлаките от червата. Освен това, простите въглехидрати имат висок гликемичен индекс и повишават кръвната захар точно като бонбоните. Рафинирани въглехидрати са бланширания бял ориз, паста от бяло брашно, белия хляб, мюслитата за закуска, пълни с добавени захари, кускуса, вафлите, поничките.

Учените откриват връзка и между мигрената, артрита и консумацията на глутенови храни. Това е така, защото глутенът блокира отделянето на ферменти, които преработват въглехидрата. Вместо това, изберете нерафинирани продукти като хляб от спелта, нахут, лен, ръж, овес, кафяв ориз, басмати, булгур.

5. Прекомерна консумация на алкохол

Традициите на западния свят позволяват дневната консумация на вино, по едно малко питие като ракия или узо, дори дижестив като ликьор. Но често тази лечебна доза може да се превърне във вреден навик. Прекомерната консумация на алкохол може да направи червата пропускливи, което пречи на усвояването на полезните за тялото хранителни вещества и да причини инфекции. Освен това, алкохолът се разгражда като захари и това повишава кръвната захар.

Като добър подход за намаляване на ефекта от тези вредни храни, може да правите кратки режими. Например: една седмица без глутен, седмица без алкохол, седмица без захар, седмица без преработени въглехидрати, седмица без преработени меса. Със сигурност, това ще облекчи тялото и ще наблюдавате как то реагира на тези малки промени. Въведете в диетата повече пресни плодове, добавете поне 2 порции зеленчуци дневно с повече цветове в менюто. Те със сигурност ще попречат на инфекциите и ще изградят добър имунитет.