От А до Ям

6 знаменити рецепти, с които отбелязваме Никулден

Православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят - Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат близо 200 000 българи.

6 знаменити рецепти, с които отбелязваме Никулден

Снимка: Pixabay

Православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят - Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат близо 200 000 българи. Според празничната традиция за трапезата се приготвя риба и най-вече шаран.

Но тъй като традициите в различните региони на страната са различни, а глобализацията ни кара все по-често да избираме между суши, сандвич с риба тон или сьомга - котлет и други непопулярни риби, подбрахме няколко знаменити рецепти за рибни ястия, с които традиционно посрещаме Никулден на трапезата:

Рибена чорба

Рибената чорба е особена супа, за която се разказват легенди от рибарите. За най-добри резултати се слагат поне 3 вида риба и пресни подправки като девисил и копър. Рибената чорба се сервира задължително топла с или без картофи, според вкуса.

Риба плакия

Риба плакия е ястие, което може да хапнете навсякъде на Балканите. Това е риба – скумрия, паламуд, пъстърва, която е сготвена със задушени зеленчуци – лук, моркови, домати, чушки и е запечена със соса на фурна. В някои части на страната се сервира с ориз като гарнитура, а може и да е пълнена с ориз и зеленчуковата плънка.

Пълнен шаран

Пълненият шаран може би е най-знаковото ястие, с което почитаме Никулден в България. Това може да е шаран, пълнен с орехи и праз, с домати, с ориз или пък да е шаран, облечен в тесто и изпечен на фурна. Шаранът е сладководна риба и обикновено се хапва във вътрешността на страната, но това не е задължително правило.

Пържен сафрид

Сафридът е дребна риба, която е много вкусна пържена. За най-добри резултати рибата се осолява предварително за час, след което се овалва в царевично брашно и се пържи до златисто. Рибата става хрупкава и е чудесна като мезе или основно ястие с картофена или зелева салата.

Скумрия на грил

Скумрията е една от най-харесваните и популярните риби в България. Има различни рецепти за скумрията, която е доста мазна и богата на Омега 3 мастни киселини, но е доста миризлива при готвене. Затова най-елегантният начин да се сготви е да се изпече на грил или на фурна само със сол, зехтин и лимон за отлични резултати. Скумрията чудесно върви и с домати, затова е подходяща и за риба-плакия.

Печена пъстърва

Отглежданата в сладководни водоеми пъстърва, за разлика от скумрията, е доста по-обрана откъм аромат, но месото й е много меко, сочно и крехко, особено, когато се изпече във фурна. За отлични резултати може да изпечете рибата като я покриете с фолио, това ще я задуши допълнително и ще запази всичките й сокове. Пъстървата се радва на гарнитура от задушени картофи, картофена салата или задушени моркови и цвекло.

А знаете ли, че има Международен ден на пастата?