От А до Ям

Черешова лимонада

На пазара вече ги има хубавите череши, затова бързам да ви представя една рецепта за черешова лимонада, която е изключително подходяща за лятото.

Черешова лимонада

На пазара вече излизат хубавите череши, затова бързам да ви представя една рецепта за черешова лимонада, която е изключително подходяща за лятото - и в началото на сезона, и в разгара на горещите летни дни. Трябват ви няколко съвсем прости съставки и малко търпение, както ще видите съвсем скоро.

Необходимите продукти:

1 кг череши
2 лимона
200 г захар
2 л вода
1 шушулка ванилия

 

Измиваме черешите и - внимание! - изваждаме костилките. Да, ето къде е нужно търпение... Едно време баба ми имаше един уред за вадене на костилки; ако случайно не разполагате с такъв, можете да използвате малка лъжичка.

От костилките заделяме 200 грама и ги начукваме. Махаме ядките, за да не горчат, а черупките от костилки кипваме заедно с водата, изстърганата вътрешност на ванилията и самата шушулка. Варим 2 часа на много слаб огън. Намачкваме черешите и прецеждаме пюрето през чист тензух или ситна цедка. Прецеждаме и готовата отвара, добяваме захарта и изцедения лимонов сок. Смесваме с черешовия сироп.

Сервираме с лед.