От А до Ям

Черешови клафути

Клафутите са лек десерт с палачинково тесто и плодове (основно череши). Ако досега не сте ги пробвали, непременно го направете!

Черешови клафути

Всяко момиче си има романтична мечта – екзотично пътуване, вълнуваща сватбена церемония, къща с градина или някакво друго захаросано видение. Моята романтична мечта беше да посетя Южна Франция през пролетта. Мисля, че тази мечта се появи в ранните ми тийнейджърски години, когато като омагьосана поглъщах розовеещи романи от френски автори. В съзнанието ми се редяха потънали в цвят полета, стройни лозя, прохладни градини, под чиито сенки млади момичета с кринолинени рокли очакват трепетно целувката на своя принц. Мисля, че по онова време така си представях любовта – като рокля с кринолин и плаха целувка на облечената с копринена ръкавица ръка.

Години по-късно, след като срещнах своя принц и открих, че има и други видове целувки, а кринолинът в тези случаи само би пречил, романтичната мечта за пролетта и Южна Франция си остана. И ето че тази пролет се сбъдна!

Прекарах близо седмица в едно шато в околностите на Тулуза, където се учих как да стилизирам и снимам храна. Научих интересни подробности за френската кухня и опитах много местни специалитети.

Един от десертите, който най-много ме впечатли, са прочутите клафути, за които пише и Джулия Чайлд. Клафутите са лек десерт с палачинково тесто и плодове (основно череши). Ако досега не сте ги пробвали, непременно го направете! А можете и романтично да изненадате своя принц, като му поднесете десерт и... още нещо. :) 

Необходимите продукти:

3 бр. яйца
1 ¼ чаша мляко
2/3 чаша захар
½ чаша брашно
2 чаши обезкостени череши
1 ч. л. ванилия
щипка сол

Фурната се загрява на 180 градуса.

Млякото се разбива с яйцата, захарта, ванилията и солта. Постепенно се добавя брашното, докато се получи смес малко по-плътна от тази за палачинки.

Черешите се разпределят във формички за мъфини и се заливат със сместа. Пекат се около 25-30 минути, докато добият златист цвят. Охлаждат се и се поднасят с пудра захар.

Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.magipashova.com