От А до Ям

Двуцветен тиквен мус

Предлагам ви една рецепта за тиквен десерт, подсладен с малко мед. Да, вкусен е. Да, няма да напълнеете от него. Да, лек е и ако хапнете една порция (подчертавам: една порция!) – няма да ви стане тежко. Да, няма да предизвика в организма ви хаоса, който ще предизвика една торта Гараш. Но няма и да ви донесе полезните вещества, които ще получите от чаша прясно изцеден зеленчуков сок.

Двуцветен тиквен мус

Тъкмо седнах да си пиша текстчето и някакъв вегетариански форум изсипа на стената ми във фейсбук препратка към блога на някаква дама, която е публикувала суров десерт, а коментарът към поста беше, че въпросната дама е изцяло на сурова диета и си похапва доста сладичко, но здравословно!

Хора, дайте да се разберем! Доста сладичко, че и по-малко сладичко, в комбинация със здравословно е оксиморон! Няма такова животно! Сладкото си е сладко и то не е здравословно. Всяко сладко повишава нивото на кръвната ни захар и предизвиква остра инсулинова реакция, а при редовна консумация се стига до инсулинова резистентност, хипогликемия и диабет 2.
[[more]]С това не ви казвам да не ядете сладко (защото все пак сме хора и искаме да получаваме наслада и удоволствие от храната), а да внимавате с качеството и количестовто на сладкото. Безспорно неща като сурови десерти и такива, подсладени с мед, агаве, кленов сироп, фурми или стевия, са по-добър вариант от десертите с бяла захар, но по-добър вариант означава по-малко вредни, а не полезни! Ако не се внимава с количеството и се хапва „доста“, резултатът за тялото  един и същ като при хапването на традиционни десерти – повишаване на кръвната захар, последвано от рязко покачване на инсулина.

И сега след като изяснихме тези понятия, ви предлагам една рецепта за тиквен десерт, подсладен с малко мед. Да, вкусен е. Да, няма да напълнеете от него. Да, лек е и ако хапнете една порция (подчертавам: една порция!) – няма да ви стане тежко. Да, няма да предизвика в организма ви хаоса, който ще предизвика една торта Гараш. Но няма и да ви донесе полезните вещества, които ще получите от чаша прясно изцеден зеленчуков сок.

Просто е: зеленчуковият сок пием често, защото е здравословен, а десерта хапваме от време на време, за удоволствие!

Продукти (за 4 порции):

  • 300 гр печена тиква
  • 2 с.л. кокосово масло
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • 1 с.л. сурово какао
  • 20 гр черен шоколад
  • 50 гр орехи

Приготвяне:

В кухненски робот пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло и меда. Изключете робота и изсипете половината от сместа в отделна купа.

В купата на робота добавете фъстъченото масло и завъртете, докато продуктите се смесят добре. Разпределете сместа в 4 чаши или десертни купички и поръсете отгоре орехите.

Върнете в робота заделената в отделна купа смес. Прибавете към нея какаото и шоколада, натрошен на парченца. Блиндирайте до получаване на гладка шоколадова смес. Разпределете я в четирите купички/чашки.

Декорирайте с настърган шоколад.

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com