От А до Ям

Една италианска и една българска рецепта за фритата

И двете са вкусни, бързи и цветни и могат лесно да задоволят глада на фамилията

Една италианска и една българска рецепта за фритата

Фритата-та е нещо пържено, обикновено с яйца. Звучи къде-къде по-изискано от простото наименование на това ястие, което се ползваше от една моя леля – Пържени-яйца-с-каквото-има-в-хладилника“. Връзката между двете рецепти – италианската и българската – обаче е недвусмислена. И в двете става дума за пържени яйца със сирене и зеленчуци. И двете са вкусни, бързи и цветни и могат лесно да задоволят глада на фамилията. Поддават се и на импровизации в зависимост от наличностите в хладилника. Стига да не употребявате българското наименование, можете дори да впечатлите и неочаквани гости.

Фритата със спанак и рикота
Необходимите продукти: 

2 с.л. зехтин
1 глава лук
300 г чери домати
100 г листа от спанак – размразени или пресни
1 щипка босилек (най-добре пресен)
100 г рикота
6 яйца

 

Запържвате лука до омекване и добавяте нарязаните доматчета. Когато водата им се поизпари, намалявате огъня и добавяте спанака и босилека. Когато омекнат, добавяте рикотата на малки късчета. Преди да се разтопи, чуквате отгоре яйцата и леко разбърквате. Посолявате и оставяте на слаб огън, докато яйцата се сготвят.

Има още...


Пържени яйца с разни неща
Необходимите продукти:

2 с.л. зехтин/олио
1 връзка пресен лук
100 г краве сирене
100 г колбас (какъвто имате под ръка: шунка, бекон, луканка, салчичон)
1 голям пресен домат или 300 г домати от консерва
6 яйца

 

Нарязаният на ситно лук се запържва в мазнината. Добавя се колбасът, нарязан на кубчета. Преди да се препържи, се добавят доматите. Като водата поизври, намалявате котлона и натрошавате отгоре сиренето. Накрая чуквате отгоре 6 яйца на очи, посолявате и на слаб огън изчаквате докато яйцата се втвърдят. Можете и да разбъркате леко яйцата, ако предпочитате, но аз винаги бих избрала непокътнат жълтък, който да е готов да потече върху плънката отдолу...

Забележка:

И в двете рецепти тайната е в слабия котлон от момента, в който сложите сиренето и чукнете яйцата. Гледайте да не препържвате! И още – и в двете рецепти можете да добавите всички зеленчуци, които ви се намират под ръка: грах, броколи, патладжан и пр.

 

Ето и една френска салата