От А до Ям

Фетунта - по-старият братовчед на брускетата

Да се пренесем в Тоскана, за да опитаме първообраза на брускетата

Фетунта - по-старият братовчед на брускетата

Pixabay

Паста, пица, пармиджано, пино гриджо... не, не си играем на храни и напитка с произход Италия,  започващи с буквата "п". Защото Италия е много повече освен вкусна храна без претенция – тя е музика и стил и класа, и dolce vita, и спорт, и красиви хора, и сладолед, и усещане за безгрижност, и желана дестинация.

Ако искате да се запознаете с Италия  и да усетите нейния дух, не пропускайте да посетите Тоскана. Петият по големина регион в Италия, който е известен със своите хълмисти хълмове, кипариси и най-важното - вкусна храна. Сред цялото разнообразие от рецепти на този регион има едно предястие, което също е известно като по-стария братовчед на брускетата и си струва да знаете всичко за него — не само защото е вкусно и традиционно.

Fettunta (фетунта) е препечена филийка хляб, която се поръсва със зехтин, след това се намазва с чесън и се подправя с малко сол. Името означава "мазна филийка" (от fetta - "филийка", и  unta - "мазна").

В Тоскана традиционно го правят с Pane Toscano - вид местен хляб, приготвен без сол. Днес ястието обикновено е най-популярно през ноември, когато се тества новата реколта зехтин.

Как fettunta eволюира в bruschetta?

Просто е - започват да се добавят и други съставки върху хляба освен зехтин и чесън. Списъкът с добавки е безкраен: аншоа, маслини, гъби, различни сирена, дори и парчета свинско месо.

Бързи, лесни и ефектни и най-важното – много вкусни, тези предястия винаги са добър избор. Особено ако изненадващо се появят неочаквани гости на вратата. Независимо дали изберете семплия вариант и поднесете фетунта, или предложите еволюиралите брускети, комбинацията от класически италиански вкусове, които се смесват добре, винаги е вкусна.