От А до Ям

French toast – класиката е вечна

Вкусни спомени от детството

French toast – класиката е вечна

Снимка : OatmealStories via Getty Images

Има вкусни спомени от детството, които предизвикват широка усмивка и връщат усещането за сладко безгрижие. А какво по-хубаво от това сутрините през уикенда да се върнете към тях с една класическа рецепта, задължителна за кулинарния „репертоар” на всяка баба и майка - пържените филийки.

Френски тост (на френски: pain perdu) е популярна закуска в Северна Америка, Европа, както и популярен коледен десерт в Португалия и Бразилия. Типичният френски тост е направен от хляб и разбити яйца. Често към яйчената смес се добавят мляко и захар, а в България - кисело мляко.

Ако сте от Североизточна България ще наричате този чудесен вариант за закуска или брънч джиджи-папа.

А ето и класическата френска рецепта за неустоимите пържени филийки.

 

Необходимите продукти:

 1  яйце

 300 мл мляко

 1 ч л ванилов екстракт

 4 филийки дебело нарязан бял хляб

 2 супени лъжици масло

 50 г рикота

 100 г ягоди

 листата от 2 стръка прясна мента

 

Начин на приготвяне:

В широка купа разбийте яйцето, млякото и ванилията. Потопете едната страна на филийките хляб в течността, след което внимателно ги обърнете и ги оставете да се накиснат за 1 - 2 минути.

Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган с незалепващо покритие на среден огън и добавете две филийки хляб. Запържете за 5 минути или до златисто, след което обърнете от другата страна за същото време. Повторете с останалите резени хляб.

Разполовете тоста по диагонал и намажете всяка филийка с рикотата. Поръсете с меда и щипка морска сол и подредете няколко нарязани ягоди на ветрило върху тоста. Украсете чинията с разполовените ягоди и ментата.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by —Rush— (@rushgala)