От А до Ям

Какво знаем за млякото, което пием?

Днес все по-често чуваме за „лактозна непоносимост” и за вредите от прясното мляко. На много места можем да прочетем, че хората са единствените бозайници, които консумират прясно мляко след кърмаческа възраст, и че млякото е предназначено за бебета, които трябва за кратко време многократно да увеличат размера и теглото си – нещо, което се отнася за възрастните хора.

Какво знаем за млякото, което пием?

Израснали сме с идеята, че млякото е основен източник на калций и че трябва да пием много мляко, за да сме здрави и силни.

Днес все по-често чуваме за „лактозна непоносимост” и за вредите от прясното мляко. На много места можем да прочетем, че хората са единствените бозайници, които консумират прясно мляко след кърмаческа възраст, и че млякото е предназначено за бебета, които трябва за кратко време многократно да увеличат размера и теглото си – нещо, което не се отнася за възрастните хора.

Какво трябва да знаем за млякото? Исторически млякото се е считало за изключително полезна храна и дори в определени случай се е ползвало от древните народи като лекарство. Онова мляко обаче няма нищо общо като произход и качество с млякото, което можем да си купим от магазина днес. 

Причините млякото в търговската мрежа да е по-скоро вредно са начинът на отглеждане на кравите в индустриални условия и обработката на самото мляко след издояване.

Индустриалните крави. Кравите са преживни животни, устроени да живеят на открито и да се хранят с трева. При стопанското отглеждане кравите прекарват живота си в затворени помещения с изкуствена светлина, а тревата е заменена със зърнен фураж, хормони и синтетични лекарства, които целят да увеличат млеконадоя. Ако в нормални условия една крава дава до 5 л мляко на ден, в индустриални условия тя е стимулирана да дава до 50 л.

Консумацията на фураж и животът в затворени помещения разболява кравите. Затова им се дават големи дози антибиотици, които в крайна сметка се озовават в млякото и по този начин и в нашия организъм.

Естествената продължителност на живота на кравите в природата е до 25 години, но индустриалните крави, отглеждани за млеконадой, не доживяват повече от 5 години, след което телата им са износени, и те приключват живота си в кланиците.

Млякото на крави, отглеждани при такива неестествени условия, съдържа патогенни бактерии, опасни за човешкия организъм. Хората от индустрията са наясно с този факт и затова пастьоризират млякото с идеята, че по този начин неутрализират вредата на болестотворните микроорганизми.

Пастьоризацията. Пастьоризацията обаче само маскира проблема, без да го решава. Умъртвените при процеса патогени остават в млякото (защото то не се филтрира) и продължават да оказват влияние върху имунната ни система, като причиняват различни възпаления. Фактът че са мъртви, не ги прави по-малко опасни. Известно е, че ваксините съдържат умъртвени патогени, но въпреки това предизвикват имунна реакция.

Заедно с „вредните” патогени пастьоризацията унищожава и всички полезни бактерии и ензими в млякото, които помагат за неговото усвояване от организма.

За да се компенсира загубата на витамин D при пастьоризацията, млякото се обогатява изкуствено със синтетичен витамин D. Доказано е, че изкуствените витамини не се усвояват от организма, а само се натрупват в него и увреждат черния дроб.

Пастьоризацията обаче е само част от преработката на млякото. За да има по-добър търговски вид, то се хомогенизира.

Хомогенизацията. Ако сте опитвали домашно мляко, знаете, че при съхраняване то образува гъст каймак. Млякото с каймак не се предпочита от търговците и, за да го избегнат, производителите подлагат млякото на хомогенизация – процес, при който под високо налягане мастните глобули на млякото се разрушават на по-малки частици.

Проблемът с тези малки частици е, че могат да преминат през стените на стомаха или тънките черва и да се озоват в кръвния или лимфния поток. Те са изключително нестабилни, а в състава им е включен мощен храносмилателен ензим – ксантин оксидаза (КО). Когато КО се освободи от мастната си обвивка, той атакува и разкъсва вътрешната стена на съда, в който се намира и причинява микроскопична рана. Организмът реагира като изпраща към това място плако-обрзуващи частици, включително холестерол, за да запушат раната. Честата консумация на хомогенизирани продукти може да доведе до стотици такива натрупвания по стените на артериите, който в крайна сметка да причинят атеросклероза, водеща до инфаркт или инсулт.

Обезмасляването. Благодарение на рекламата, хранителната индустрия от последните години успешно продава всякакви продукти с етикет „нискомаслено”(low-fat) или „oбезмаслено” (fat-free). Масово се пропагандира консумацията на нискомаслени млека и млечни продукти.

Истината обаче е, че само пълномаслените млечни продукти съдържат мастноразтворимите витамини D, А и К, които спомагат за ефективното усвояване на калций. Когато консумираме обезмаслено мляко се губи симбиотичната връзка между тези елементи и калцият не може да се усвои от организма.

И все пак… И все пак непастьоризираното мляко от здрави, хранени с трева, животни си остава пълноценна храна, богата на живи ензими, витамини и полезни бактерии. Това мляко е полезно за хората от всички възрасти, заради богатото си съдържание на калций, витамин D и фосфор.

С оглед на факта, че прясното мляко стимулира растежа, консумацията при възрастни хора обаче трябва да е ограничена и млякото да се възприема по-скоро като хранителна добавка, отколкото като основна храна. Млякото трябва да се консумира задължително самостоятелно, защото поето в комбинация с други храни, то има склонност да се пресича около тях и да блокира действието на храносмилателните ензими в организма.

А ако не можете да се снабдявате с прясно мляко от сигурен и проверен източник и сте свикнали да пиете сутрешното си кафе с мляко, по-добре опитайте някое ядково мляко, защото бялата течност от картонените кутии в магазините не е онази хранителна напитка, за чийто полезни свойства сме слушали от деца.


Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com