От А до Ям

Неделен смути-бар: О, арония!

Аронията е един от най-здравословните дарове на природата

Аронията е супер-храна. Малките плодчета на този не особено висок северноамерикански храст, който се отглежда и у нас, са световни шампиони по количество на полифеноли (най-голямата група антиоксиданти), които се наричат още и витамин P. В някои публикации ще прочетете дори, че аронията е най-полезният плод на света, което вероятно е така, но ние не обичаме такива класации – достатъчно е да знаем, че аронията е един от най-здравословните дарове на природата, за ги пожелаем и потърсим. Вкусът й е силно кисело-стипчив и са малко трудни за консумиране отделно, затова добавянето им към смутита е вероятно най-подходящия начин да се заредите с всичките им ползи.

[[quote:0]]
1 бр. малък или среден банан
3 бр. големи или 5 по-малки ягоди (може и замразени)
10-14 бр. плодчета арония (може и замразени)
1 бр. фурма без костилка (може предварително да е накисната във вода, за да се смели по-лесно)
2 бр какаови зърна
150-200 мл. вода 

[[more]]Всички продукти се фрулират в обикновен чопър или блендър. Смутито се консумира веднага. Добавените какаови зърна не влияят върху вкуса, добавят се заради магнезия в тях. Фурмата в случая е допълнителен подсладител и може да се избегнат при желание.

Биляна Гецова е градско момиче от Варна. Майка на Малена, талантлив архитект и интериорен дизайнер, тя е широко известна и като един от най-добрите детски фотографи в България. Работата на Биляна като детски фотограф можете да видите на страницата ѝ, както и в изданието за детска фотография Pippin Magazine.