От А до Ям

Омлет на фурна

Предлагаме ви да се снабдите с органични яйца и да си направите омлет на фурна за закуска!  

Омлет на фурна

Снимка: Магдалена Пашова

Със сигурност не съм единствената, която обича закуската и иска тя да е вкусна, апетитно изглеждаща, бърза за приготвяне и здравословна. Ясно е, че традиционните баници, кифли, сандвичи и дори купичката с мюсли няма как да отговорят на високите ни изисквания. 
 
Затова бързам да предложа и друга идея за закуска – този път солена: омлет, но не като онзи, с който сме свикнали, а омлет на фурна, пухкав и въздушен, приготвен в малки индивидуални купички.
 
Най-добре е, ако за този омлет се снабдите с домашни яйца или органични яйца от свободни кокошки. Яйцата имат своето място в здравословното хранене, въпреки че до неотдавна бяха заклеймявани като източник на висок холестерол и причинител на сърдечни заболявания.
 
Вярно е, че яйцата съдържат холестерол, но след 25 години научни изследвания е безспорно доказано, че не този холестерол е причина за сърдечно-съдовите заболявания. Много по-сериозен ефект имат сатурираните мазнини (съдържащи се напр. в месото и млечните продукти), защото те подтикват тялото само да произвежда холестерол.
 
От друга страна яйцата са отличен източник на протеини, витамини и минерали, и нещо интересно – на мононесатурирани мазнини (както в зехтина), които на практика намаляват риска от сърдечни заболявания! Жълтъкът е най-богатият хранителен източник на холин (витамин В4), който спомага мозъчната дейност и по-точно влияе на центровете, отговорни за паметта и способностите за обучение. Затова е важно бременните жени и кърмещите майки да консумират всеки ден храни, богати на холин.
 
Всъщност истинският проблем с яйцата са произходът и приготвянето им. Полезни вещества се съдържат в яйца от здрави, отглеждани на открито и хранени със зърна и семена кокошки. Същото не се отнася за яйцата на клетъчни кокошки, хранени с незнайно какво. И най-хранителните яйца обаче губят полезните си свойста при пържене. Така че снабдете се с органични яйца и си направете омлет на фурна за закуска!  
 
Продукти (за 2 порции)
 
•4 яйца от свободни кокошки
•45 гр козе сирене 
•4 с.л. замразен или задушен грах
•¼ ч.л. смлян кориандър
•2 с.л. ситно нарязан зелен лук
•хималайска сол и розов пипер на вкус
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 гр, пригответе 4 термоустойчиви купички и ги намажете с Гхи. В голяма купа разбийте яйцата заедно с кориандъра, солта и пипера. Настържете сиренето и го добавете към яйчената смес заедно със зеления лук. Разпределете в 2 купички и добавете във всяка по 2 лъжици грах. Поставете омлета във фурната за 20 минути. Първоначално той доста ще се издуее, а после леко ще спадне.
 
 

Не правете тези грешки на закуска!