От А до Ям

От А до Ям: Наближава лятото, да поговорим за рибата

Както плодовете и зеленчуците, така и рибите имат сезонност.

От А до Ям: Наближава лятото, да поговорим за рибата

Лятото асоциираме с ваканция, море и похапване на прясна риба. Но както плодовете и зеленчуците, така и рибите имат сезонност – някои са естествени за лятото, а други не са. Нещо повече, в някои морета, за да се гарантира репопулацията на рибата, точно между юли и септември риболовът е забранен или се ограничава само в малки количества, уловени от крайбрежни лодки.

Ето и няколко предложения, подходящи за сезона:

Ципура
Това е една от любимите риби на всички, включително и на децата, заради по-лекия вкус и аромат – в сол, на грил, в хартия на фурна.

Кефал
Кефалът е крехка риба, на която не е необходима продължителна термична обработка. Най-добрият начин е да се приготви на фурна.

Сардина
Чудесна е всякак – пържена, печена, осолена, консервирана. Задължително я опитайте като подправка в паста.

Цаца/Хамсия
Пържена цаца е класика в жанра, но малките рибки са чудесни и като цаца плакия, панирани, мариновани...

Риба меч
Рибата меч не е препоръчителна за консумация поради екологични причини (изчезващ вид е), но е една от най-вкусните и характерни за лятото риби. Тя има невероятно крехко месо с деликатен вкус и аромат и никакви кости. Идеална е на грил.

Скумрия
Скумрията е една от най-популярните риби – характерен е силният й „рибен” аромат и интензивен вкус. Вкусна е всякак – пържена, пушена, печена, плакия и т.н.

Писия
Най-добрият вариант за приготвяне на писия е с пържене. Понеже е плоска риба, напомняща калкан, понякога има измамени клиенти.

Барбун
На скара, в хартия на фурна, но най-вече в рибена чорба – барбунът има леко месо със специфична миризма и вкус.

Попчета
Подобно на цацата, пърженото попче е класика и детски спомен за много от нас. Повечето видове попчета днес обаче са защитени видове, има специални условия за риболова им.