От А до Ям

Печени чушки със сирене

Винаги когато вкъщи ухае на печени чушки със сирене, се пренасям в детството си, когато баба ми ги приготвяше и цялата къща започваше да мирише на лято

Винаги когато вкъщи ухае на печени чушки със сирене, се пренасям в детството си, когато баба ми ги приготвяше и цялата къща започваше да мирише на лято. Сега, години по-късно и след като баба ми не е вече между нас, тези спомени ми помагат да продължа напред и ме предизвикват да мисля повече за семейството и децата си. Иска ми се след време и те да имат подобни препратки към детството и да свързват дома си с уют, сигурност и вкусните гозби на мама. Все още не мога да кажа, че съм веща в кухнята, но напоследък все по-често се опитвам да подобря уменията си и да правя неща, които доскоро намирах за загуба на време.

Днес ще споделя с вас една рецепта, вдъхновена от моята любима баба и най-щедрия сезон в годината. Никак не е сложна, не изисква специални умения и много време, но затова пък вкусът е много свеж и с дъх на лято.[[quote:0]]

6-7 средно големи светлозелени чушки
250 г натрошено сирене
4 яйца
2 филии хляб
3-4 с. л. зехтин
черен пипер
малко масло

Загрейте фурната на 220 градуса. Отрежете капачетата на чушките и ги почистете внимателно от семките. В голяма купа разбийте хубаво яйцата, добавете натрошеното сирене и щипка прясно смлян черен пипер. Разбъркайте добре, за да смесите съставките.[[more]]Напълнете чушките със сместа с помощта на малка лъжичка. Важно е да не ги пълните догоре, а да оставите около 1 см, за да не излезе плънката по време на печенето.

Изрежете малки кръгчета от средната част на филиите с хляб, поръсете ги с малко зехтин и ги поставете внимателно като капачета върху всяка чушка.

Пригответе подходяща тавичка, намажете дъното със зехтин и подредете чушките една до друга. Покрийте с алуминиево фолио и оставете във фурната за около 15 минути, след което я намалете на 180 градуса, махнете фолиото и запечете, докато чушките придобият красива златиста коричка.

Вкусно и лесно. Да ви е сладко!