От А до Ям

Пълно ребрандиране на една шоколадова легенда

Един от най-любимите ни!

Пълно ребрандиране на една шоколадова легенда

Снимка: Pixabay

Емблематичният връх, който е в специфичната форма на шоколада “Тоблерон“, ще бъде премахнат от логото на опаковката, след като производството на шоколадовите блокчета се мести от Швейцария в Словакия. Барчетата с форма на пирамида също ще претърпят промяна, съобщиха производителите от компанията Mondelez. Вместо досегашното изображение на швейцарския връх Маретхорн, висок 4478 м, ще бъде заменен от връх с по-общ вид.

От 2017 г. в Швейцария се прилагат строги правила за т.нар. Swissness, което засяга прилагането на швейцарски символи за маркетингови и други цели. Според регламента, националните символи не могат да се използват за популяризиране на продукти на млечна основа, които не са произведени изключително в Швейцария. Част от производството на „Тоблерон“ ще се премести в икономически по-изгодната Словакия в отговор на повишеното търсене в световен мащаб и възможностите за развитие на марката.

Така шоколадовите барчета ще се озоват и с "отличителен нов шрифт и лого на "Тоблерон", които черпят допълнително вдъхновение от архивите на марката и ще бъде добавен подписа на основателя Тоблер.

"Тоблерон" е сред най-разпознаваемите марки шоколад и заради формата си с пирамидални блокчета, но и с формулата си от швейцарско мляко с мед и бадемова нуга. За първи път „Тоблерон“ е пуснат в продажба през 1908 г. в швейцарската столица Берн. Но едва през 1970 г. назъбеният силует на Матерхорн дебютира върху опаковката му, а преди това на опаковката са поставени Бернските мечка и орел.

През 2016 г. "Тоблерон" предизвика спорове, като промени дизайна на шоколадовото блокче, за да разграничи отличителните триъгълни парчета в опит да намали разходите. След много критики 2 години по-късно компанията се върна към оригиналната форма. Но сега е сигурно, че барчетата шоколад ще претърпят значителна промяна, но ще бъде запазен уникалния разпознаваем леко дъвчащ вкус, характерен вече 120 години. 

 

Шоколад с насекоми и още 9 неща за любимото лакомство, които не очаквахме