От А до Ям

Погалете небцето си с бързи Marron glacés

Един аристократичен десерт

Погалете небцето си с бързи Marron glacés

Pixabay

Marron  glacés – дори само името на този чуден десерт предизвиква сладки и вкусни асоциации, нали? Разточително „удавените” в захарен сироп, изсушени и глазирани кестени са с дълга история, която започва от внасянето на захарта в Европа следствие на кръстоносните походи. Този начин на приготвяне на елегантния десерт се появява в районите в северна Италия и южна Франция, където се отглеждат кестени. Най-ранните известни записи за рецепта за marron glacés са от XVI век.

Хората в Европа ядат кестени от много дълго време. През Средновековието кестените са били смилани на брашно, като са били ценен източник на протеин за хората, които не са можели да си позволят месо или да отглеждат животни. Богатият специфичен вкус на кестените ги прави много обичани и популярни. 

Предполага се, че рецептата за marron glacé се е появила около Лион. За да се направи това ястие, кестените се обелват и бланшират, за да се отстранят влакнестите им мембрани, преди да се накиснат в захарен сироп.

 

 

Сиропът и кестените се загряват периодично, за да се насърчи усвояването на сиропа и когато целият сироп се изпари или усвои, кестените се изсушават. Крайният продукт е кестен с външно  глазирано захарно покритие и мека сладка вътрешност.

За да обелите кестените трябва да ги сцепите с остър нож откъм изпъкналата им страна и да ги запечете за 5 - 6 минути в силна фурна. След това, докато още са горещи ги белите, сварявате и едва тогава може да отстраните кафявата им мъхеста  вътрешна обвивка.

 

 

За да получите традиционни  marron glaces трябва отделите няколко дни на процеса, което е една от причините това да е скъп деликатес. Има и  вариант и да приложите кулинарна „измама” и да скъсите времето за приготвяне на кестените значително.  

Необходимите продукти:

500 г кестени /обелени и почистени/
7 с.л. захар 
50 мл ром 
50 мл вода 
шушулка ванилия

 

В плитък съд поставете на среден огън захарта, рома, водата и шушулката ванилия. Когато всичко заври добавете кестените. Оставете на тих огън докато течността се изпари.