От А до Ям

Пъстра салата с тученица

Предлагаме ви една идея за антиоксидираща салата с тученица, черни боровинки, кълнове от слънчоглед и чери доматки – поглезете се за здраве!

Неотдавна в едно популярно италианско ресторантче в любимите ми тихи улички около Витошка ми предложиха салата с кресон, чери доматки, страчетела и маслини. Признавам си, че като човек, който се интересува от храна и хранене,  рядко ми се случва в името на едно блюдо да имам две непознати думи. Любезният сервитьор – италианец с очарователен акцент! – ми обясни, че страчетела е вид италианско сирене, разновидност на моцарела, а кресон е ядлива трева с много полезни свойства.
 
Докато се наслаждавах на салатата си, която наистина е много добре съчетана и поднесена, се замислих за повече или по-малкото познати ядливи треви, които могат да обогатят менюто ни, да направят салатите ни по-интересни и по-богати на различни хранителни вещества. Освен въпросният кресон, такива ядливи треви са руколата (култивирани листа от глухарче), кейл (за жалост доста малко познат в България), суис чард (листа от цвекло) и тученица (още известна като тлъстига).
 
Списъкът може със сигурност да бъде продължен и с други представители на ядливите треви, но днес искам да ви разкажа повече за тученицата. Този див събрат на култивираното цвете калдаръмче расте по градини, пътеки, саксии и обикновено се възприема за плевел, който стопаните се борят да отстранят. Много несправедливо отношение, защото тученицата е един от много ценните дарове на майката природа!
 
В Китай тученицата е позната като „билка на дълголетието“ и се използва от хилядолетия в традиционната китайска медицина. В Гърция я наричат τρέβλα и я добавят към салати, супи, яхнии и баници. А на о-в Крит могат да ви предложат разновидност на прочутото дзадзики, приготвено с гъсто кисело мляко, тученица, чесън, зехтин и местни каперси.
Популярността на този така пренебрегван у нас „плевел“ се дължи на изключително полезните му хранителни свойства. Тученицата е по-богата от всеки друг зеленчук на алфа-линоленова киселина, която е прикурсор на есенциалните мастни киселини омега-3. Източник е на витамин А - важен за зрението и добрия вид на кожата. Само 100 гр тученица могат да осигурят близо половината от необходимата ни дневна доза витамин А. Богата е още на витамини В, С, Е, на калций, магнезий, калий, желязо, както и на редица антиоксиданти.
 
Счита се, че тученицата влияе благотворно на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от рак и помага за пречистването на кръвта. Затова, ако откриете тази трева във вашата градина или балконски саксии, не бързайте да я третирате като плевел, а я добавете към някоя салата и се възползвайте от полезните й свойства.
Ние ви предлагаме една идея за антиоксидираща салата с тученица, черни боровинки, кълнове от слънчоглед и чери доматки – поглезете се за здраве!
 
Антиоксидираща салата с тученица
 
Продукти:
 
•100 гр тученица
•1 морков
•4-5 чери домати
•1 шепа черни боровинки
•1 шепа кълнове от слънчоглед
•Зехтин и балсамов оцет на вкус
 
Приготвяне:
 
За да получите кълнове от слънчоглед, накиснете сурови слъногледови семена във вода за една нощ. На сутринта излейте водата, измийте семената и ги оставете за няколко часа на кухненския плот. Ако, приготвите по-голямо количество кълнове, можете да ги съхранявате 1-2 дни в хладилника и да ги добавяте към други салати, сутрешното си мюсли или да ги забъркате с кисело мляко и малко мед.

Накъсайте тученицата, нарежете доматчетата на две половинки, а моркова на тънки кръгчета. Смесете всички продукти за салатата в подходяща чиния и овкусете със зехтин и балсамов оцет.