От А до Ям

Сангрия

Скъпи дами, има ли нещо по-освежаващо от един цветен, летен коктейл през горещите летни дни? Предлагам ви да се насладите на един от любимите ми коктейли – САНГРИЯ!

Сангрия

Скъпи дами, има ли нещо по-освежаващо от един цветен, летен коктейл през горещите летни дни? Предлагам ви да се насладите на един от любимите ми коктейли – САНГРИЯ!
Една изпитана рецепта, няколко красиви чаши, плодове и готово – магията е направена!
Ще ви споделя весела случка с дъщерята на моя приятелка. Тя обожава почивка на море с приятели на палатки, като комбинира това с отпразнуването на рождения си ден. Миналото лято решава да почерпи всички със Сангрия. Купува 10-литрова туба, лед и всички необходими продукти за рецептата ми и...нататък не е нужно да разказвам...Всеки сам може да напише продължението на вечерта... Месеци след това, в софийско кафене, разказвайки на приятелка за прекрасния спомен от морето, младеж от съседната маса възкликва очарован от подочутото – “Вие ли сте момичето с тубата Сангрия?”
Тази година уговорката с приятелите е за...две туби по 10 литра Сангрия!
Наздраве, скъпи дами, очарованието на живота се крие в малките моменти на щастие или поне така си мисля аз!

Необходими продукти:

500 мл червено сухо вино

40 мл ракия

100 г захар

1 лимон

1 портокал

½ зелена ябълка (ако е малка, може и цяла)

500 мл газирана вода

Начин на приготвяне:


1. В голяма кана се сипват захарта, ракията и студеното вино. Бърка се с дървена лъжица. Прибавят се нарязаните на малки шайбички половин лимон, портокал и ябълка. Другите половинки на портокала и лимона се изстискват също в каната. Разбърква се добре и се оставя поне 1 час в хладилник. Преди сервиране се добавят газираната вода и лед.

Сангрията се сервира много добре охладена. Според вкуса може да се разреди с повече газирана вода.

Други рецепти на Петя можете да откриете в книгата "111 рецепти около света", както и на http://petiastiffler.com/wordpress/