От А до Ям

Сладки великденски хлебчета вместо козунак

Достатъчно различни, че да направите впечатление

Сладки великденски хлебчета вместо козунак

Прочетох тази рецепта в BBC Good Food преди няколко години и оттогава правя тези малки сладки хлебчета за Великден. Не са по-трудни от козунак, доста близки са до него, но и са достатъчно различни, че да направите впечатление. Ако не искате тази година да правите козунак, ето една алтернатива за великденската трапеза, която ще накара гостите ви да ахнат и да ви питат за рецептата.

 

Необходимите продукти:

За хлебчетата
300 мл пълномаслено мляко и още 2 лъжици
50 г масло
500 г брашно
1 ч.л. сол
75 г захар
1 с.л. слънчогледово олио
7 г мая
1 разбито яйце
50 г смесени захаросани плодови корички
75 г стафиди без семки
кората на 1 портокал
1 ябълка, обелена и нярязана на дребно
1 ч.л. канела

За кръстчето
75 г брашно плюс още малко, за поръсване

За глазурата
3 с.л. кайсиево сладко

 

Начин на приготвяне

Кипнете млякото, отстранете го от котлона и добавете маслото. Оставете да се охлади, така че да не ви пари на пръста. Смесете брашното, солта, захарта и маята в купа. Направете кладенче в средата и сипете в него топлото мляко с маслото, после добавете и яйцето. С дървена лъжица разбъркайте добре, след това месете с ръце, докато стане гладко лепкаво тесто.

Продължете да месите тестото на набрашнена повърхност, издърпвайки единия край и оставяйки го да се върне сам. Повтаряйте около 5 минути, докато тестото не стане съвършено гладко и еластично. Сложете го в леко намазнена купа, покрийте с намазнено прозрачно домакинско фолио и оставете на топло за около час да се надигне или докато не удвои размера си и като натиснете с пръст, да остава вдлъбнатинка.

Докато тестото още е в купата, добавете стафидите, коричките, кората на портокала, ябълката и канелата. Омесете ги с тестото, като се старайте да са равномерно разпределени. Оставете го за още час да се надигне, отново покрито с намазнено фолио.

Разделете тестото на 15 равни парчета и на леко набрашнена повърхност направете гладка топка от всяко от тях. Сложете ги на една или две тави, като оставяте достатъчно място помежду им. Покрийте, но не увивайте, с още намазнено фолио или чиста кърпа, оставете настрана за час.

Стоплете фурната до 220 градуса (или 200 градуса, ако е с вентилатор). Добавете около 5 с.л. вода в брашното и направете паста за кръстчето – добавяйте по 1 лъжица вода, докато получите гъста паста. Сложете я в шприц с малък отвор и наравете кръстче на всяка тестяна топка. Печете около 20 минути в средата на фурната, докато придобият златисто кафява коричка.

Внимателно затоплете кайсиевото сладко, докато се разтопи, разбъркайте, за да няма бучки. Докато е още топло, намажете го върху готовите хлебчета и оставете да изстинат.