От А до Ям

Смути с нещо, което доскоро не знаехте, че се яде

Неделен смути бар

Смути с нещо, което доскоро не знаехте, че се яде

Снимка: Биляна Гецова 

Имаше времена, когато ананас и папая бяха страшна екзотика. Вече не е така. Сега някои от нас се кокорят на растението физалис и на неговия вкусен плод. Виждала съм по коктейли как всички го заобикалят, защото смятат, че е украса, а всъщност е нещо доста полезно.

Слабо разпространеният и не много познат в България физалис е интересно растение, радващо се на голяма популярност в повечето страни. Спада към картофовите растения, въпреки че прилича повече на домат, а и плодовете му напомнят на малки жълто-червени доматчета, скрити в шушулка. Шушулката не става за консумация, защото е отровна, но плодовете се характеризират с уникален и изключително приятен вкус, който трудно може да бъде описан. Единственият начин да го оцените, е като ги опитате под една или друга форма.

Плодовете на физалиса се консумират в прясно или сушено състояние, използват се като подправка и декорация на ястия, за различни сладкиши, както и за приготвянето на сладка и мармалади. Особено популярни са в сладкарската индустрия заради вида и аромата им, а и заради силните им желиращи свойства. Плодът на физалиса е изключително богат на витамин С и криптоксантин, действа ободряващо, тoнизиращо и като цяло е наслада за сетивата.

За днешното смути ще ни трябват 6-7 плодчета от физалис. Ако сте от по-предвидливите, би трябвало да имате кайсии във фризера - извадете две. Ето какво ще си приготвим.

Необходимите продукти:

1 шайба ананас
3-4 кубчета папая по 3-4 см
6-7 бр. физалис
2 кайсии от фризера
малко вода за разреждане
 

Следващите стъпки са ясни - махате костилките от кайсиите, почиствате плода на физалиса, добавяте ананаса и папаята, малко вода и блендерът ще свърши останалото. Enjoy!