От А до Ям

Содена питка с газирана вода

Миналата година открих една изключително лесна рецепта, която се оказа много сполучлива. Гарантирам, че, ако спазите всички стъпки, ще останете доволни.

Вече няколко години поред съм поела лично приготвянето на традиционните за Бъдни вечер ястия. Наистина, постните гозби изискват по-големи кулинарни умения и познания, но не е невъзможно да се справиш, стига да имаш желание.

Едно от най-големите предизвикателства е да се приготви вкусна содена питка. Лично аз съм пробвала няколко различни рецепти, но резултатът невинаги е добър, което щем-нещем разваля хубавото настроение на масата. Миналата година открих една изключително лесна рецепта, която се оказа много сполучлива. Затова ще я споделя с вас. Гарантирам, че ако спазите всички стъпки, ще останете доволни.

500-550 г брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Предварително пресейте в купа брашното. Направете кладенче в средата и сложете в него захарта и солта. Разтворете содата в лимоновия сок и го изсипете в кладенчето. Започнете да прибавяте постепенно газираната вода и месете тестото, докато стане меко и напълно хомогенно.

След това го извадете с намазнени ръце и започнете да месите на предварително набрашнена повърхност. Месете в продължение на около 10 минути, след това оформете на топка.[[more]]Сложете предварително подготвената и увита във фолио паричка и поставете питката в покрита с хартия за печене тава.

Намажете с олио. Печете в предварително загрята до 170-180 градуса фурна.

След като се зачерви, проверете с дървена клечка дали е добре опечена. Извадете питката от фурната и покрийте с кърпа, преди да поднесете на масата.