От А до Ям

Супата от манатарки, в която ще се влюбите

Супа с горски манатарки

Наричат манатарката  „кралица на гъбите”. С отличаващия се плътен вкус и неустоим аромат това определено е гъба, която няма да ви остави безразлични. Начините да я приготвите са хиляди -  от само леко задушаване със зехтин или масло и сол за няколко минути на тиган, до включването и в сложни и прецизни рецепти, които са изпитание и за най-опитните готвачи.

Манатарките чудесно "си партнират” с крехко агнешко, телешко или пиле, със зеленчуци. Сега е сезонът, в който на пазара може да намерите чудесни диворастящи гъби, затова ви предлагам и една рецепта за неустоима супа от манатарки. Приготвянето и ще ви отнеме не-повече от 40 минути, за посочените количества продукти ще получите 7-8 порции. Уханието, което ще се разнесе ви гарантирам ще ви накара да се чувствате като звезда в кухнята, а във вкуса ще се влюбите от първата лъжица.

Необходими продукти:

 800/900 гр пресни манатарки

морков или два в зависимост от големината

шалот- една глава

бадемово мляко – 1 л

сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете шалота, морковчето и почистените гъби. Задушете в лъжица зехтин лука за кратко и когато леко започне да залепва за дъното на съда, добавете парчетата морков и ги оставете на среден огън, докато омекнат. Тук е моментът да добавите манатарките за около 10 минути в съда. Не използвайте капак и внимавайте със силата на огъня. Бадемовото мляко разредете със същото количество вода и добавете течността към гъбите. Подправете със сол и черен пипер на вкус, и ако имате нужда и от още подправки – ръснете малко мащерка. Ако силата на котлона ви кара супата да ври твърде силно – намалете леко и внимавайте сместа да не кипне.