От А до Ям

Сурови десертни блокчета с кокос и лайм

Представяме ви рецептата на суровите блокчета на Момичетата от града – свежа лятна комбинация от лайм, кокос и смокини. Опитайте ги!

През изминалата седмица с момичетата от сайта прекарахме един чудесен следобед в пробване на дрехи, гримове, снимки, смях, споделяне и пазаруване. Дори пороят, който се изля над града не развали доброто ни настроение!
 
В късния следобед, изморени от момичешки емоции, усетихме глад и тогава отнякъде се появи една кутия със сурови десерти – т.нар Roo’bar или сурови десертни блокчета, приготвени от органични ядки, плодове и супер храни.  Опитахме варианти с бадеми и парчета какао, с мака и боровинки, с годжи-бери и с шипка.
 
Зад идеята Roo’bar стоят трима предприемчиви българи, които предлагат една прекрасна – хранителна и здравословна алтернатива на традиционните десерти. Суровите блокчета имат чудесен вкус, не съдържат захар, хидрогенирани мазнини, консерванти и оцветители, и са един чудесен избор за всеки, който иска да хапне нещо сладко и енергийно, без да вреди на здравето си! 
 
Суровите Roo’bar блокчета можете да намерите в повечето магазини за здравословни храни, в Costa Coffee, в супермаркети Хит, Пикадили и Фантастико, в някои йога студия и книжарници.
Много се радваме, че на пазара има все по-голям избор от здравословни продукти! Това говори за една нова култура на храненето и отношение към собственото ни здраве! И разбира се, вдъхновени от идеята, решихме и ние да си приготвим сурови десертни блокчета. Представяме ви рецептата на суровите блокчета на Момичетата от града – свежа лятна комбинация от лайм, кокос и смокини. Опитайте ги!
 
Продукти (за 6 блокчета):
  • 1 чаша белени лешници
  • 1 чаша кокосови стърготини
  • ½ чаша сушени смокини (6-7 броя), предварително накиснати във вода
  • сока и кората на 1 лайм
  • 2 с.л. маково семе
     
Приготвяне:
 
Изсипете лешниците в кухненски робот и включете уреда, докато в купата се получат едри трохи (около 30 сек). Добавете изцедените от водата смокини, кокосовите стърготини, сока и кората от лайм. Отново завъртете до получаването на лепкаво тесто.
Покрийте правоъгълна тава (приблизителни размери 20х12) с домакинско фолио и с влажни ръце разстелете тестото на слой с дебелина около 1 см. Загладете повърхността с нож или шпатула и поръсете с маково семе.
Оставете тавата за няколко часа в хладилник, за да стегне тестото и го нарежете на блокчета. Съхранявайте в хладилник.

За автора:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи предимно с жени – бъдещи майки, жени с фертилни проблеми, със заболявания на репродуктивната система или просто с дами, които искат да се хранят по-добре и да повишат качествотo си на живот. Научете повече на www.zdravismagi.com