От А до Ям

Винени истории

Дегустация за напреднали с новите вина New Bloom Winery

Винени истории

Хубава храна и вино – двете най-важни отправни точки за една смислена вечер. Особено когато я прекараш с най-добрите световни винени експерти и дегустирате български вина. Поводът бе ексклузивната вечеря на най-новите попълнения в портфолиото на New Bloom Winery.

Избата, позиционирана в Съединение, представи своите ключови серии Face-to-Face и New Bloom и поднесе изненада с първото си естествено пенливо вино. Цвят, аромат и вкус: това е редът и златното правило за дегустация на вино. Така направиха всички присъстващи, и то в компанията на най-добрите от света на виното. Сред тях Константинос Лазаракис, Master of wine от Гърция, граф Джон Умберто Салви, английски Master of Wine, както и Иса Бал, Master of Sommelier и носител на титлата „Най-добър Сомелиер на Европа“. Master of Wine е най-престижното звание във винознанието в световен мащаб. Едва 380 души в света са успели да го защитят.

Вината бяха презентирани лично от Владимир Влъчков, главен енолог и идеен двигател на New Bloom Winery. Той разказа за лозовите масиви, за особеностите на сорта и за идеите, които стоят зад всяко от вината.

Дегустацията започна с едно от новите лица на избата – Face-to-Face (F2F) от сорта Совиньон блан. Това вино се различава с повече нюанси на маракуя, киви, ананас. Последва F2F Шардоне, където избата демонстрира използване на дъбови бъчви, без дъбът да си присвои изцяло сортовия характер на виното. Отлежаването в дъбови нови и по-стари бъчви е между 6-8 месеца. Дойде ред и на розовата гама и в чашите се появи розе F2F. Именно новите „лица“ в серията Face-to-Face (от англ. „лице в лице“) отразяват и различната линия, която следва винарната в последните години – да прави вина с подчертаване на плодовия характер.

Явно от избата са открили правилния баланс, тъй като бялото и розето F2F вече са оценени високо на международни конкурси. От началото на годината бялото вино от Совиньон блан спечели сребърен медал Mundus Vini и сребро от Vinalies Internationales. Розето F2F от сортовете Каберне Совиньон и Марселан пък бе наградено със Златен ритон на Винария 2018 и също има сребърен медал от Mundus vini 2018, както и от Concours Mondial de Bruxelles.

Дегустацията продължи с опитване на виното от едноименната серия New Bloom, от сорта Регент. Отново виномедалист, и то не къде да е, а на конкурс в Германия. А да впечатлиш с немски сорт и да спечелиш златото, е наистина сериозно предизвикателство. Вината, в които New Bloom Winery използват немските и нестандартни сортове Регент и Дорнфелдер, разкриват силата на тероара и потенциала, който Тракийската низина може да отключи в едно вино. „Водещото е вкусът. Целта ни винаги е била да правим вкусни вина, с добра хармония, баланс и елегантност.“, обобщи Владимир Влъчков философията на работа във винарната.

Последното вино бе естествено пенливо Шардоне, 2015. Това е първият опит на New Bloom Winery в тази винена категория, и то с прилагане на т.нар. традиционен метод. Той е най-сложният, най-трудоемък и изискващ най-много време процес. Резултатът е наистина впечатляващ и пенливото им вино веднага събра групичка от фенове сред винените познавачи.

С подкрепата на New Bloom Winery