От А до Ям

Виното предпазва от Covid-19

Най-добри резултати срещу коронаинфекции са показали консумиращите между 1 и 4 чаши седмично

Виното предпазва от Covid-19

La Cattedrale, "Оборище" №1, пл. Александър Невски. 

Пиенето на вино и шампанско може да предпази от заразяване с Covid-19, заключават китайски учени от Канин в Шънджън в научно изследване. Данните са публикувани в престижното списание Frontiers in Nutrition.

За целта близо 480 000 души били разделени на 3 групи: неконсумиращи алкохол, потребяващи в миналото и пиещи в момента. След известно време на наблюдения, 16 559 от проучваните са се заразили с коронавирус, но интересното е, че тези, които са пиели червено или бяло вино или пък шампанизирано вино, са били по-устойчиви на вируса. Нещо повече: консумиращите средно на 5 чаши вино седмично, са били най-предпазени от инфекции и рисковете за тях са намалели със 17 %.

Тези, които пиели между 1 и 4 чаши бяло вино или шампанско на седмица, са се заразили с 8 % по-малко. Консуматорите на бира и сайдер пък са показали по-висока заболеваемост със средно 28 %, независимо от количеството алкохол.

Ефектът на алкохола е широко изследван от редица учени по света. Един от е Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, според когото вдишването на алкохолни пари помага до известна степен да се неутрализира вируса от горните дихателни пътища. Пиенето на алкохол обаче не отменя другите необходими хигиенни мерки  срещу коронавируса - социална дистанция, миене на ръцете и лицето, честа смяна на дрехите и дезинфекция.