От А до Ям

Витамини, минерали, протеини, броколи

Отслабва ли се с ядене на броколи? Какво прави този зеленчук толкова полезен за здравето ви и защо присъства в почти всяка диета.

Витамини, минерали, протеини, броколи

Снимка: Pixabay

Витамини и минерали - това е първото, което трябва да изтъкнем от състава на кръстоцветните зеленчуци, към които спада и броколи. Чудесен избор за здравословна диета и да, помага за отслабването! Ето как.

Броколи – зеленият, подобен на дърво зеленчук от семейството на зелето, има статус на суперхрана. Лесно се вписва в диетичен план, тъй като е естествено богат на хранителни вещества, които поддържат човешкото здраве. Това е универсален зеленчук, който можете да ядете суров или варен във всичко - от салати до супи.

Броколите са на първо място в списъка, ако искате да ядете здравословна храна, която осигурява на тялото ви достатъчно витамини и минерали.

Освен засилване на имунната ви система и потенциална борба с риска от рак, броколите може да имат още едно основно предимство – загуба на тегло. Така че, ако целта ви е да отслабнете и да намалите телесните мазнини не ги пропускайте в хранителния си план!

Как броколите подпомагат отслабването? Освен че са богати на хранителни вещества те имат  ниско съдържание на калории и високо съдържание на диетични фибри. Тази здравословна храна отговаря на идеалните критерии за диетичен план за отслабване, защото ви кара да се чувствате сити за продължителен период от време, без да увеличавате дневния си брой калории.

Броколите са богати на фибри, основно хранително вещество за поддържане на здравето на червата и регулиране на нивата на кръвната захар. Тъй като диетичните фибри преминават през тялото неусвоени, те забавят храносмилането, като допринасят за ситостта, като ви държат сити с по-малко калории.

Това е нискокалоричен зеленчук без скорбяла, на който можете да се насладите, без да се притеснявате колко калории приемате.

Една чаша сурови броколи има по-малко от 30 калории, а чаша варени броколи има 54 калории. Храните с нулево съдържание на калории са идеални за отслабване, защото ви помагат да създадете калориен дефицит, без да оставате гладни.

Броколите също са заредени с фитохимикали - растителни съединения, които могат да подобрят загубата на мазнини, да намалят апетита и да намалят телесното тегло.

В допълнение към фибрите, броколите имат доста протеини. Протеинът е друг важен макронутриент за загуба на тегло, тъй като той също допринася за ситост, като същевременно ви помага да губите мазнини, без да губите мускули.

Освен това са и отличен източник на калций. По-високият прием на калций може да подобри метаболитното здраве и да подпомогне загубата на мазнини чрез намаляване на растежа на нови мастни клетки и насърчаване на разграждането на натрупаните мазнини.

Броколите имат изобилие от витамин С. Витамин С има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за справяне с метаболитния синдром.

Има и още.....


Добре ли е да се ядат броколи всеки ден? Ежедневната консумация на броколи като част от балансирана диета може да повлияе положително на вашето здраве. Но все пак - не е добра идея да наблягате само на един зеленчук, тъй като може да пропуснете други основни хранителни вещества. Поради високото съдържание на фибри, яденето на твърде много броколи може да причини газове и подуване на корема.

Ако отслабването е вашата цел, има много причини да добавите броколи към вашата диета за отслабване. Ето 5 предимства на броколите за насърчаване на загуба на тегло и подобряване на общото ви здраве.

 

1  Подобряват микросредата в стомаха

Броколите са особено полезни за перисталтиката поради високото си съдържание на фибри. Фибрите преминават през храносмилателната система неусвоени. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци  поддържа здравето на червата.

 

2  Помагат  регулирането на кръвната захар

Кълновете от броколи могат да подобрят инсулиновата чувствителност и инсулиновата резистентност и да помогнат за понижаване на кръвната захар. Освен това диетичните броколи подобряват маркерите за метаболизъм на глюкозата и липидите и могат да бъдат полезни за хора с диабет тип 2.

 

3  Подобрява здравето на черния дроб

Диетичните броколи са полезни за черния дроб и могат да предпазят от различни заболявания, включително рак  поради мощните растителни съединения. Необходими са обаче повече изследвания върху хора, за да се потвърди връзката между броколите и здравето на черния дроб.

 

4  Поддържа клетките и тъканите

Този зеленчук съдържа мощни антиоксиданти като витамин С, които поддържат клетките и тъканите на тялото. Съдържанието на витамин С е от съществено значение за поддържане на клетките здрави, поддържане на съединителната тъкан и поддържане здравето на кръвоносните съдове и костите.Витамин С също  подпомага производството на колаген.

 

5 Помага за поддържане на здрава нервна система

Витамините от група В в броколите играят жизненоважна роля за поддържане на нервната ви система здрава. Витамин B е основно хранително вещество, което поддържа нервната функция и регенерацията на нервите.

 

Комбинирайте диета, богата на броколи, с редовна физическа активност и скоро можете да развиете тонизираното тяло, за което винаги сте мечтали.