От А до Ям

Вкусът на Франция:  Салата с ориз и риба тон

Добър начин да оползотворите и вече сварен ориз.

Вкусът на Франция:  Салата с ориз и риба тон

Снимка: Мира Донкова

Когато дните се удължат, слънцето се задържи за по-дълго и живакът хвръкне нагоре, започва сезонът на пикника и барбекюто. Тази лесна салата присъства редовно на пикник във Франция или във ваканционните селища, когато човек няма желание, време или условия за завъртяни ястия. Също така е и добър начин за оползотворяване на вече сварен ориз, консерви или зеленчуци.
 

Необходимите продукти:


(за 4 порции)
150 г ориз
200 г риба тон натюр (от консерва)
140 г царевица (от консерва)
2 средноголеми домата
½ краставица
15-20 черни маслини
Сол, оцет, зехтин

Оризът се почиства, измива и сварява според указанията на опаковката. Оставя се да изстине напълно. Краставицата се обелва и нарязва на едри кубчета. Доматите се почистват и нарязват на едри четвъртинки. В купа се разбъркват свареният ориз, отцедената царевица, прибавят се отцедената и натрошена на парчета риба тон, доматите, краставиците и маслините. Продуктите се объркват внимателно. Подправя се със сол, оцет и зехтин на вкус. Сервира се студена, без да забравяме и чашата охладено розе.

Салатата търпи доста варианти: може да смените черните маслини със зелени, да добавите нарязана чушка, на мястото на царевицата, да подправите с лимон и друго растително олио, да поръсите с нарязан магданоз.