От А до Ям

Вкусът на Франция: Супа „Вишисоаз”

Ако някой ден решите да охладите картофената си крем супа и да й добавите малко праз, не се колебайте!

Вкусът на Франция: Супа „Вишисоаз”

Снимка: Мира Донкова

„Вишисоаз“ означава „от град Виши“ – балнео курорт в югоизточна Франция, известен с множеството си минерални извори. Известен спа курорт още от XVI век, градът става седалище на колаборационисткото правителство по времето на Втората световна война, по време на окупацията на Франция.

Но самата супа изобщо няма нищо с града, освен името си. След всичко прочетено за произхода й установих, че съществуват няколко теории за произхода й, като две са сред най-достоверните.

Според едната я дължим на Луи Диа, който разказва през 1950 г. в списание „Ню Йоркър“, че е измислил супата през 1917 г., когато е бил главен готвач в хотел „Риц“ в Ню Йорк. Сервирал я студена, през едно горещо лято, спомняйки си за супа, която приготвяла баба му и която разреждал със студено прясно мляко в летните горещини. Нарекъл я „студена крем супа вишисоаз“, препратка към своето родно място, град Монморо, недалеч от Виши. Супата се радва на голяма популярност отвъд Атлантика, преди да дойде във Франция през 1954 г.

Другата версия за произхода на супата е, че е била сервирана от готвача на испанския посланик по времето на войната, когато правителството се е намирало във Виши. Този готвач бил от баския район и бил почитател на традиционното ястие „порусалда“, приготвяно със същите съставки като супата, но с добавка на сушена риба треска. Същият този готвач след войната отишъл да работи в нюйоркския хотел „Риц“ и там популяризирал супата, наречена „Вишисоаз“.

Родена в Щатите, супата е въпреки това тясно свързана с Франция и вече е неотменна част от френския кулинарен пейзаж, въпреки че през последните години е леко потънала в забрава. Но ако някой ден решите да охладите картофената си крем супа и да й добавите малко праз, не се колебайте!

 

Необходимите продукти:

(за 6 порции)
800 г картофи
250 г праз (бялата част)
25 г масло
1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
200 мл течна сметана
6 с.л. заквасена сметана за поднасяне
няколко стръка сибирски лук

Картофите се обелват и нарязват на едри парчета. Празът се почиства и нарязва на колелца. Маслото се стопява в тенджера на умерен огън и в него се добавя нарязаният праз. Задушава се за няколко минути, докато омекне. Добавят се картофите и се долива бульонът, докато покрие зеленчуците. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, покрива се и се оставя да ври на тих огън около 20 минути, докато картофите са сварят напълно. Пасира се с пасатор и се разрежда с течната сметана до желаната гъстота.

Оставя се да се охлади напълно (може да се добави и за около час в хладилник) и се поднася с лъжица заквасена сметана и поръсена със ситно нарязан сибирски лук.