От А до Ям

Вкусно по природа: Хумус от тиквички

По-лек вариант от традиционната рецепта с нахут, същевременно питателен и доста апетитен

Вкусно по природа: Хумус от тиквички

Снимка: Авторът

Суровият хумус е известен и като ромус (rawmus - raw hummus). Вместо с варен нахут се приготвя с тиквички.

Хумусът е толкова популярен, че дори в Австралия имало клуб на любителите му. Събирали се и си правели различни видове. Колко вида трябва да съществуват, за да се поддържа цял клуб?!

За пръв път пробвах суров хумус по време на обучението за суровата кухня. Страшно много хареса на всички, но не и на мен. Големите ми очаквания се дължаха на това, че вече многократно бях яла невероятен хумус, приготвен от израелци и ливанци - народите, които си приписват заслугите за създаването му. Моя приятелка израелка ме научи на тънкостите. Реших, че суровата му версия не е нещо, което бих пробвала пак.

Както се казва, никога не казвай никога! Когато асистирах на курс за сурова кухня, участничка направи толкова добър ромус, че главната готвачка се захласна. Тайната за постигането на добър резултат е да се сложи по-голямо количество подправки и тиквичките да се изцеждат добре от водата. Получава се малко по-лек вариант, същевременно питателен и доста апетитен. Добра идея в лятно време, когато е сезонът на тиквичките.

Необходимите продукти:

500 г тиквички
100 г сусам смлян
2 с.л. тахан
2 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
1/3 ч.л. лют пипер (по желание)
сол и пипер на вкус

 

В кухненски робот смелете тиквичките на ситно. После ги изстискайте добре от водата. Ползвайте тензух или цедка. Не прескачайте тази стъпка, защото вкусът ще е блудкав (от опит знам). Изцедените тиквички блендирайте с останалите съставки в кухненския робот и до желаната консистенция.

Трайност: 4 дни в хладилник