От А до Ям

Вкусно по природа: Суров фъдж "Златно мляко"

През последните години светът е полудял на тема златно мляко (лате от куркума).

Вкусно по природа: Суров фъдж "Златно мляко"

Снимка: Николета Колева

През последните години светът е полудял на тема златно мляко (лате от куркума). Даже видях лосион за тяло с това име. Всъщност тази напитка е известна от хилядолетия в Индия основно с лечебна цел, заради мощните анибактериални и противовъзпалителни свойства на куркумата заедно с джинджифила и другите подправки. Техните функции се стимулират взаимно и благоприятсват много важни дейности на организма.

Не пренебрегвайте черния пипер и джинджифила в тази рецепта. Имено те подпомагат абсорбацията на куркумата от храносмилателната система.

Преди години, когато страдах от остър хроничен синузит, това беше един от методите, с които си облекчавах мъките.

В интернет видях шоколад със съставките за златно мляко. Понеже шоколадът е съществена част от живота ми, ме вдъхнови идея за суров десерт на основата на златно мляко и какаово масло - хем е шоколад, хем с лечебни елементи – идеално!

Имейте предвид, че кокосовата паста (срещала съм я под названието кокосов крем) е различна от кокосовото масло. Първата е направена от вътрешната част на кокоса, смляна. С твърда консистнеция на стайна температура. Трябва да е 100 % кокос. Второто е направено, като от вътрешната част на кокоса е извлечена мазнината. На стайна температура е мека или течна.

Необходимите продукти:

(общо време за приготвяне 30 мин.)
50 г какаово масло (предварително разтопено)
50 гр кокосова паста/крем (предварително разтопено)
50 г кашу
1 ч.л. екстракт ванилия
2 - 3 с.л. любим подсладител
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела
1/3 ч.л. карамфил
1/3 ч.л. кардамон
1/3 ч.л. куркума
1/3 ч.л. сол
1/3 ч.л. черен пипер
1 ч.л. лукума (по избор)
щипка лют пипер (по избор)

С помощта на пасатор или мощен блендър разбийте разтопените какаово масло и кокосова паста/крем заедно с кашуто и подсладителя.

Щом кашуто се смеле напълно и сместа стане на гъст крем,добавете останалите съставки и блендирайте до пълното им съединяване.

Изсипете в силиконова форма или друга покрита с хартия за печене. Оставете да стегне за около 20 мин. в хладилник. За по-добър вкус оставете извън хладилник за 10/15 мин. преди да му се насладите.

Трайност: 10 дни