От А до Ям

Яйца, брашно и много захар: 7 великденски хляба по света

Не мислете, че само ние празнуваме основно на трапезата.

Великден е пред прага и е време да отпуснете 2 – 3 дупки на колана. 

Не мислете, че само ние празнуваме този празник основно на трапезата. Повечето хора по света го правят, защото хората се събират около масата. Весело е, приятно е, споделено е! И ако мислите, че само ние прекаляваме, не сте виждали как ядат италианци на Великден.

Обичаите в христянския свят всъщност са много сходни – агнешкото е символ на жертвата, така че е популярно почти навсякъде, а великденските сладки хлябове са класика в жанра, под една или друга форма. Хората навремето са живели доста по-скромно и това е бил техният истински момент в годината да похапнат месо, да прахосат повечко яйца, да похапнат сладко ...

Световните "козунаци" също си приличат, но не съвсем. По-хубав от нашия козунак няма, въпреки че италианските също си ги бива. Подбрахме 7 великденски хляба, за да разберем какво ядат хората по света, а вие преценете права ли съм или не! 

 

Арменски козунак

Ах! Ако тук има момичета с арменски корен, моментално да споделят рецептата за чорег! Арменският великденски хляб е маслен, сладък, пристрастяващ и ухае на подправка, която се нарича „махлеб“ (приготвя се от смлени костилки на специален вид череши – „махлебка“), за един специфичен леко нагарчащ бадемов вкус...


Украинска бабка

За разлика от полската, украинската бабка е с висока цилиндрична форма (използват се големи кутии от кафе, за да я пекат) и наподобява италианското панетоне. Стафиди, ароматни корички и безкрайна сладост!


Британски “cross buns”

Може би се превеждат и като „питки с кръстче“ – ароматни, пълни с касис, стафиди и характерен разрез с форма на кръст, където се добавя масло или глазура. Смята се, че тези питки са по-древни от християнството и са били сервирани на езически пролетни празници. Ние сме правили много подобни. Рецептата е тук.


Български козунак

Българският козунак е от голямото семейство на гръцките и балкански великденски хлябове, които произхождат от централна Азия. Много си прилича с гръцкия и арменски  козунак. Знаете какво е – стафиди, уханна лимонова кора, плетен или на венец.... но най-важно – на конци! Ако не можете да си го направите сами, ето тук сме споделили 8 места в София, където го продават!


Италианска colomba

Италианската коломба също много наподобява козунак, но не е чак „на конци“ и е най-известният сред множеството великденски сладкиши в Италия. Изключително сладък, класическата коломба (гълъб) има форма на птицата на мира. В тестото се слагат портокалови корички, а отгоре богата захарна глазура и бадеми. Не бъркайте с панетоне, който е коледен сладкиш – почти същият е, но има друга форма.  


Хърватска pinca

Хърватската пинка прилича доста повече на хляб, отколкото на козунак. Отново много богат на масло, яйца, лимонова кора (или друга от цитрусов плод), сухи плодове, ром и розова вода. Традиционно в Хърватия се приготвя в събота, а се пече в неделя сутринта на Великден.


Холандски paasbrood

Холандският великденски хляб е много сладък, в него има бадемова паста, стафиди и захаросани лимонови корички.

 

 


Знаете ли тайната на Великден?