Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Бордо – перлата на френските океански брегове

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Двама млади българи с мухи в главата, които често ги влече към близки и далечни брегове… Защо брегове? Защото караме сърф! И едно от прекрасните места за сърф в Европа е Атлантическото крайбрежие на Франция. При последното си пътуване дотам решихме да се отбием малко на север от популярните плажове до перлата на френските океански брегове – Бордо! Вече знаехме, че районът е меката на винопроизводителите, заради благодатната почва и климат, но нямахме представа, че самият град е толкова красив и че притегателната му сила ще ни подръпва обратно към него завинаги.

Признавам, след три години във Франция, мислех, че няма град, способен да ме изненада, но Бордо е наистина уникално място най-вече благодарение на специфичния дух и атмосфера, които изпълват централните и крайбрежните улици. И двамата с приятеля ми бяхме удивени от това колко небрежно, неангажиращо усещане ни изпълва, докато кръстосваме големите светли булеварди или отпочиваме в колоритните кафенета по тротоарите. Намерихме малки уютни площадчета, където се събираха предимно местни и студенти от всички краища на света.

За целта не ви трябва конкретен адрес. Просто се разходете из центъра, без да следвате определен маршрут, и не се колебайте да свиете в някоя по-глуха уличка – ще се изненадате! Може да попаднете на приятно място за хапване, цветарница, фирмен магазин за френска козметика, бутик на местна модна марка или дори в център за градска култура. Центърът е сравнително малък и добре обособен, така че съветът ми е: импровизирайте!

Като основни точки за посещение в града (след като сте тествали вино в околностите и сте купили поне кашонче) мога да посоча катедралата на Бордо – Saint-Andre, както и намиращата се до нея кула Tour Pey-Berland, от която се разкрива чудесна гледка. Само проверете предварително работното време, защото ние искахме да се качим преди залез, но се оказа, че я затварят. Затова и влязохме в последния момент, изкачвайки се бавно по изключително тясната каменна вита стълба.. Е, заслужаваше си, за да видим града от птичи поглед, както се казва, и отново да се порадваме на стройните булеварди и зеленината.

След като с изненада открихме, че дори местната аптека и кино се помещават в старинни с гради с прелестна класическа архитектура и автентичен вид, вече нищо не можеше да ни учуди… Докато не се потопихме в една наистина магическа книжарница! Беше с рафтове до тавана, преливащи от всичко, за което съм мечтала: приключенски романи, френска и американска класика, пътеписи, огромни албуми за изкуство и още… Портмонетата олекнаха и се наложи да потърсим някой по-достъпен ресторант. Истината е, че в Бордо има огромно разнообразие от интернационална кухня, опитайте каквото можете или харесвате, дори местата с типично френска кухня си заслужават… А и е добър начин да се слеете с местните.

На следващия ден се моткахме по крайбрежната алея, по която карахме лонгборд, снимахме се на зелените трамвайни релси и се впечатлявахме от много популярното за фотографите Miroir d'eau… Е, в този момент духаше лек бриз и тъй нареченото "водно огледало" не отразяваше величествените сгради зад себе си… Но пак беше чудно красиво!

Не пропуснахме и популярния Le monument aux Girondins, който е наистина великолепен, намира се на широкия централен площад Place des Quinconces и нямаше как да го подминем, особено след като пихме по бира в близката градинка с няколко местни приятели. Когато стигнахме до паметника, той веднага ни грабна с величието и изяществото си, а до него пък, като в приказка, имаше виенско колело! Слънцето падаше ниско и в здрача всичко изглеждаше магическо – чудесен финал на престоя ни в града!

 

Бианка разказва историите на приключенските пътешествия, които предприема със своя приятел, в блога им Wild Home Dreamers. Млади, неукротими и с вкус към необикновените ваканции, те пътуват често, за да карат сърф, ски или просто да се потопят в някоя нова, непозната вселена, да срещнат чуждестранни култури, начин на живот и кухня. Няколко години, прекарани във Франция, тримесечно пътуване из Европа с кола, сърф ваканция в Португалия и месец на островите в Индонезия са само част от приключенията им... Освен в блога можете да откриете повече за тях и в InstagramFacebook и Pinterest.

Бианка разказва историите на приключенските пътешествия, които предприема със своя приятел, в блога им Wild Home Dreamers. Млади, неукротими и с вкус към необикновените ваканции, те пътуват често, за да карат сърф, ски или просто да се потопят в някоя нова, непозната вселена, да срещнат чуждестранни култури, начин на живот и кухня. Няколко години, прекарани във Франци...