Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

В Урануполи, небесния град

В Урануполи, небесния град

Снимки: Авторът

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Урануполи, малкото рибарско селище, в което живеят не повече от 1000 души, е разположено на третия ръкав на гръцкия полуостров Халкидики.

Полуостровът с площ от 2886 кв. км е с най-дългата плажна ивица на континентална Гърция. Първите два ръкава - Касандра и Ситония, са добре населени, на най-източния, Атон, се намира уникалната монашеска общност. Света гора - едно от свещените места за православието, е почти незасегната от урбанизацията и е запазила много от характерния си чар и самобитност. Чудно място, благословено с море и планина.  

За древния град, дал името на сегашното селище, не се знае много. Построен около 300 г. пр.н.е. от Алексархос, брат на македонския цар Касандър, градът вероятно е бил важно средище на култ към  Афродита, за което свидетелстват намерените в местността монети с името му и с изображение на богинята на любовта. Две от монетите може да се видят в Британския музей. Останки от стени се забелязват в морето, пред съвременното селище, но дали са принадлежали на древния Урануполи, не се знае.

До 1922 г. селото е било част от Света гора, най-старото оцеляло по света монашеско общество, което според легендата е "Градината на Богородица".

Преданието разказва, че на път за Йола в Кипър Света Богородица и Свети Йоан тръгнали да посетят Свети Лазар, лодката им се преобърнала в бурното море близо до днешния манастир Ивирон. Изплувайки на брега, Божията майка останала очарована от красотата на местността. Благословила планината и замолила Сина си да превърне мястото в нейна градина. Чул се глас, изричащ думите "Нека това място бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение."

Оттогава планината е посветена на Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен нея. Оформя се като манастирска общност през 963 г. с построяването на Великата Лавра от монаха Атанасий. И до днес този манастир си остава най-големият от 20 намиращи се на Атонската Света гора. През вековете тази уникална монашеска общност е преживяла възход и тежки времена. Свързана е с нашето Възраждане. Към момента според гръцката конституция е автономна общност под гръцки суверенитет. Духовно е подчинена на Цариградската патриаршия в Истанбул.

Тук се издига и високият 2033 метра връх Атон - мраморен връх от сиво-бял варовик, който покрит със сняг и обкръжен с облаци е красива гледка.

Днешното село, чието име в превод означава "небесен град", е

Де юре Селина Йонкова е зрял човек с деца и внуци, забележително умни и красиви при това! Ако някой оспорва това твърдение, е готова да води пунически войни. Желае им от цялото си сърце да са щастливи и никак не обича да се намесва в живота им, защото смята, че големите хора трябва да са самостоятелни. Затова и не обича да й казват кое и как се прави. Дори да прави грешки, те са си нейни и някои о...