Ретро

10 факта за Мери Шели, една от най-големите писателки

Историята за създаването на Франкенщайн е почти толкова известна, колкото и самата книга. През лятото на 1816 г. Мери Шели, Пърси Шели, поетът лорд Байрон и лекарят Джон Полидори пътуват до Женева, Швейцария, за една от най-важните ваканции в литературната история.

10 факта за Мери Шели, една от най-големите писателки

GettyImages ( Culture Club/ Contributor)

 „Франкенщайн, или Модерният Прометей“ e публикуван за първи път през 1818 г и за времето си е скандален. Романът описва млад учен, който се опитва да вдъхне живот на същество от съшити части на различни тела. И дори и днес повече от два века след написването му е трудно да се повярва, че подобна идея хрумва в главата на тийнейджърка. Всъщност за започнатите с личната история на Мери Шели темата на романа не е изненада. Авторката е била повлияна от велики художници и мислители през целия си живот, от родителите си философи до съпруга си поет Пърси Шели. Отвъд романите си, тя проявява интерес към по-тъмната страна на живота, като има романтични срещи на гроба на майка си в младостта си и носи част от съпруга си след смъртта му по-късно в живота. Ето още факти, които трябва да знаете за майката на научната фантастика.

1  Майката на Мери Шели е била писателка феминистка

Мери Шели не е първата амбициозна жена в семейството си. Нейната майка е  Мери Уолстънкрафт, писателката-пионер, мислител и активист, която публикува „Отстояването на правата на жената” през 1792 г. Уилям Годуин, бащата на Мери, също е уважаван политически мислител.

2  В дома, в който расте Мери, често гостуват забележителни гости

Като потомство на философи, Шели (по баща Мери Уолстънкрафт Годуин) получава богато и нетрадиционно образование. Уилям Годуин  е принадлежал към елитни социални кръгове и в дома, в който малката Мери расте, често гостуват забележителни художници, учени и политици в . Поетът Самюъл Тейлър Колридж, бившият вицепрезидент на САЩ Аарон Бър и дядото на Чарлз Дарвин- Еразъм Дарвин са някои от интелектуалците, с които Шели има възможност да общува като малка.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by U-know (@u.know.store)

 

3  Шели може да е загубила девствеността си на гроба на майка си.

Когато Пърси Биш Шели се запознава с тийнейджърката Мери Годуин, поетът е женен за друга жена, но това не го спира да се влюби Мери и двамата започват да се срещат тайно. Много учени подкрепят това, което отдавна се смяташе за слух в литературния свят: че двойката е консумирала своя съюз на гроба на Мери Уолстънкрафт (майката на Мери).

4  Само едно от децата й я е оцелява

По времето, когато Шели замисля идеята за Франкенщайн на 18 години, тя вече е родила веднъж, но дъщеря и живее само няколко месеца след раждането си. Двете й следващи деца - Уилям и Клара – също не живеят дълго. Пърси Флорънс е четвъртото дете на Пърси и Мери Шели и единственото, което доживява зряла възраст.

5  Слухове за убийство съпътстват  брака й с Пърси

Когато Пърси Шели напуска дома си, за да бъде с Мери, той остави малко дете и бременната си съпруга Хариет. Тялото на Хариет Шели е открито  през декември 1816 г. в езеро в лондонския Хайд Парк. В предсмъртното си писмо тя пожелава на Пърси „това щастие, от което ме лиши“. Смъртта й е обявена за самоубийство и Мери и Пърси Шели официално се женят по-малко от месец след това. Злите езици приписват смъртта на Хариет на разгневения баща на Мери, но доказателство за това няма.

Следва.....


6  Франкенщайн произхожда от своеобразен конкурс за разказване на истории за призраци

Историята за създаването на Франкенщайн е почти толкова известна, колкото и самата книга. През лятото на 1816 г. Мери Шели, Пърси Шели, поетът лорд Байрон и лекарят Джон Полидори пътуват до Женева, Швейцария, за една от най-важните ваканции в литературната история. Заради вулканично изригване  те са принудени да стоят на закрито и след като прочитат книга с призрачни приказки решават да проведе състезание по разказване истории за призраци. Не само сюжетът на „Франкенщайн“  се ражда  това лято. По време на тази ваканция се ражда и фантастиката „Вампирът“.

7  Шели измисля историята за Франкенщайн, докато се опитва да заспи

Самата Мери Шели разказва, че идеята и хрумва когато се опитвала да заспи. В увода към изданието от 1831 г. на нейния роман Шели разказва за това, как я осенява идеята и как тя става основата на бъдещия роман.

 


8   Хората приписват Франкенщайн на съпруга на Мери Шели

Франкенщайн е публикуван за първи път анонимно с предговор от Пърси Шели, което кара мнозина да приемат, че поетът е истинският автор. Според учените тази теория е невярна. Всички насоки, които Мери Шели е получавала от съпруга си, са били част от отношенията им като връзка писател и редактор.

9  Втората й най-известна книга е апокалиптичен пандемичен роман

Мери Шели като си поставя висока летва с  „Франкенщайн” . Тя издава и втори роман с подобна стилистика през 1826 г. „Последният човек” също изследва философски теми под прикритието на научна фантастика. Тази и творба, обаче не е оценена по онова време когато романите за края на света и човечеството се приемат по-скоро за клише. Книгата  е оценена едва средата на 20 век и от всички романи на Шели след „Франкенщайн „ Последният човек” е най-четеният и изучаван днес.

10  Шели  пази особено необичаен спомен от починалия си съпруг

Пърси Шели се дави при инцидент с ветроходство през 1822 г. на 29-годишна възраст. Когато  тялото му е кремирано, част от него ( вероятно сърцето ) не изгаря, вероятно следствие на калциране при прекарана приживе туберколоза. Мери оттам-нататък не се разделя с тази част от тялото на мъртвия си съпруг и го носи навсякъде със себе си. След смъртта й от мозъчен тумор през 1851 г., сърцето е открито в бюрото й, увито в страниците на поемата на Пърси Шели „Адонаис“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by books (@world.of.reader)