Ретро

19 кадъра, които ще ви пренесат в света на френското кино през 50-те

Ретро

19 кадъра, които ще ви пренесат в света на френското кино през 50-те

Снимка: Courtesy of Raymond Cauchetier

През 50-те години на ХХ в. Реймон Кошотие е репортер на фронта в Индокитай. През 1959 г. обаче се връща в Париж и започва да работи с легендарния Жан-Люк Годар на снимачната площадка на “До последен дъх”.

И така той улавя стотици кадри от филмите на френската "нова вълна" – движение в киното на 50-те и 60-те години, известно със своите експерименти и търсенето на нови начини за заснемане на обикновените моменти и хора. Реймон Кошотие работи с най-влиятелните режисьори и актьори в това направление – Клод Шаброл, Жан-Люк Годар, Франсоа Трюфо, Жак Деми, Жан-Пол Белмондо, Джийн Сибърг, Жана Моро, Ана Карина и много други. Заснема най-емблематичните моменти на снимачните площадки на филми като “Жул и Жим”, “До последен дъх”, “Жената си е жена” и “Лола”.

Реймон Кошотие успява да предаде чрез фотографиите си онова усещане за свобода, безгрижие и непринуденост, което излъчват героите на филмите. А именно то ни кара да изпитваме носталгия по тази епоха, в която сякаш всеки е бил или влюбен, или мечтател. Разгледайте някои от фотографиите му в нашата галерия, те ще ви пренесат в света на френската "нова вълна".

 

Жулиет Греко – икона, муза, вселена