Ретро

7 изненадващи факта за Луис Карол

Опитен математик, поет, сатирик, философ, изобретател, фотограф...

7 изненадващи факта за Луис Карол

Луис Карол с приятелка, госпожа Джордж Макдоналд и четирите й деца в градината. Lewis Carroll/Getty Images

Роденият на днешната дата през 1832 г. Чарлс Доджсън, известен като Луис Карол, е определян като "ренесансов човек от Викторианската епоха". Той е бил опитен математик, поет, сатирик, философ, изобретател и фотограф в най-ранните дни на това изкуство. И все пак, повечето от нас го познават най-добре като детски автор заради Алиса и нейните приключения из нелепиците и чая на Страната на чудесата.

Рожденият му ден е идеален повод да научим нещо повече за този уникален литературен глас и тези седем факта ще помогнат именно за това.

1. Измислил е начин да пише в тъмното

Подобно на много писатели, Доджсън е разочарован от загубата на отличните идеи, които неудобно идват посред нощ, така че през 1891 г. той изобретява никтографа. Устройството е карта с 16 квадратни дупки (два реда по осем), която предлага въвеждане на стенографски код с точки и тирета. Доджсън го смята също за полезен за незрящи.

2. Страда от заекване през по-голямата част от живота си

Доджсън има тежко детство. Наричайки го "колебание", в ранната си възраст започва да заеква и не успява да го преодолее, като това става част и от легендите около личността му. Твърди се (без доказателства), че той заеква само около възрастни, но говори без проблеми с децата. След боледуване едното му ухо е увредено, а пристъп на магарешка кашлица на 17-годишна възраст отслабва гърдите му. В края на живота си развива изтощителна мигрена и има припадъци, които лекарите по това време диагностицират като епилепсия.

3. Той е Додо в Страната на чудесата

"Алиса в Страната на чудесата" (1865) и "Алиса в Огледалния свят" (1871) са написани за истинско момиче, с което авторът се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алиса и е дъщеря на Хенри Лидъл, декан на колежа, в който преподава Доджсън.

Алиса Лидъл и сестра й Лорина

Популярната история е, че той използва птицата Додо като своя карикатура, защото заекването му го е карало понякога да се представя като "До-до-доджсън".

4. Написал е 11 книги по математика

Работата на Доджсън в областта на линейната алгебра, геометрията и създаването на пъзели е забележителна. Той написва почти дузина книги, вариращи от "Елементарен трактат за детерминантите" с приложението им към едновременни линейни уравнения и алгебрични уравнения до "Играта на логиката", включваща теория на изборите. на правителството.

5. Негов съвременник го обвинява, че е Джак Изкормвача

Списъкът на хората, за които се подозира, че са Джак Изкормвача, е дълъг и по някаква причина авторът на двете книги за Алиса е в него. Убийствата са извършени през 1888 г., когато Доджсън е в средата на 50-те си години. Авторът Ричард Уолъс смята, че Доджсън –след строго религиозно възпитание и тормоз по време на нещастните си училищни години – се е превърнал в сериен убиец след успешната си учителска и писателска кариера. 

6. Бил е съвършен фотограф

В рамките на повече от две десетилетия Доджсън създава над 3000 фотографски изображения, включително портрети на приятели и забележителни фигури, пейзажи и снимки на предмети като скелети, кукли, статуи и картини.

7. Става дякон, но никога свещеник

Това е още един факт от живота на Доджсън, който предизвиква спекулации. Отказът му да стане свещеник е в разрез с правилата на Христовата Църква. Той е ръкоположен за дякон на 22 декември 1861 г., но по-късно подава молба, чрез която да избегне да стане свещеник. За пореден път заекването му изглежда е едно от възможните обяснения, но няма доказателства, че това може да е пречило на способността му да проповядва. Другите възможни причини са любовта му към театъра (срещу която се обявява архиепископа на Оксфорд обявил), хладното му отношение към англиканската църква и вниманието му към други религии.

 

Когато Алиса се озове в Япония – една истинска Страна на чудесата