Ретро

7 тренировъчни тенденции, за които се радваме, че умряха през 80-те

7 тренировъчни тенденции, за които се радваме, че умряха през 80-те

Pixabay

Екстремна мода, Нова вълна, пънк рок, фънк и брейкденс, огромни социално-икономически промени, напредък на науката и технологиите - много може да се пише и говори за 80-те! Тук обаче ще се спрем на изключителния бум на групови тренировъчни практики и фитнес тенденции, на които станахме свидетели тогава.

Фитнес фанатиците  тогава се увеличиха драстично. 80-те дадоха начало на тренировки от всякакъв стил и вид, за да се постигне толкова желаното добро тяло, към което всички изглежда се стремяха по онова време. Голяма част от тези тренировки към днешна дата изглеждат доста комично, което обяснява и защо нямаха дълъг живот. Ето и седемте тренировъчни тенденции, за които се радваме, че умряха през 80-те години на миналия век:

1 Jazzercise

Тренировъчна практика , която дължим на Джуди Шепърд. Това била вид групова тренировка, която комбинира спорта с джаза и се дава основата на така популярната днес Зумба. Джазърсайз  тренировката се базира на  аеробни танцови движения, с претенция да  изгорят калории и намалят талията. Серия от уроци бяха издадени на VHS касети, така че тренировките да могат да се провеждат в хола ви.

 

 

2  Ленти за глава

Макар професионалните спортисти да използват този тренировъчен аксесоар и до днес, нека уточня че преди години това бе просто дебело парче еластична хавлиена тъкан кацнала на челото ви. С прилежно топираната или накъдрена госа отгоре, и като елемент допълващ ежедневния „блясък”   те определено изглеждаха смехотворно.

 

3  Видеоклипове за тренировка на Ричард Симънс

Тези „странни” видеоклипове за тренировки бяха предназначени да се провеждат в домашни условия само от жени. И макар треньор Симънс да имаше претенция ефектът им да е изключително добър за цяло тяло, вижте само как изглежда самият той и преценете дали е така.

 

4  Плетени гети

Макар модната индустрия да ги възроди напоследък те все още предизвикват недоумение като аксесоар носен извън залата и до днес. Но пък припомнете си  филмът Flashdance! Не може да отречем, че на краката на  Дженифър Бийлс те стоят перфектно!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by slender (@1slender)

 

5 Тренировките на енергичният мускулест Тони Бритс

Въпреки хилядите домакини и дебеланки , които чакаха с нетърпение популярната програма BBC Breakfast, за да се порадват на тъмнокожия Тони Бритс, към днешна дата подобни движения и хореография могат да предизвикат само снизходителна усмивка.

6 Лъскавите клинове и трика

Цветове , от които ви заболяват очите, лъскави материи и смели животински принтове. Клин и трико - това задължително беше аутфитът на всяка тренираща през 80-те години жена. За щастие това също е тенденция, която е добре, че остана в миналото.

7  Тренировките  на Джейн Фонда

Въпреки цялото ни уважение към Джейн Фонда  и осъзнаването на огромния й принос за налагането на активния спорт в ежедневието, не може да оценим нейните тренировки особено високо. Но е факт че през 80-те почти всяка жена искаше да изглежда като нея.