Ретро

9 изобретения, без които животът на жените нямаше да е същият

Всичко, което правим дори и в непрофесионално оборудвана кухня, днес е лесно и просто

9 изобретения, без които животът на жените нямаше да е същият

PixaBay

Всичко, което правим дори и в непрофесионално оборудвана кухня, днес е лесно и просто, благодарение иновации изобретения, без които животът ни днес нямаше да е същия.

Кой е изобретил белачката, кому е хрумнало да продава нарязян хляб, представяте ли си как бихте живели без хладилник?

Вижте 9 изобретения, без които всяка съвременна жена щеше да прекарва часове в кухнята.

Фурна

Най-ранните пещи датират от преди 30 000 години в Централна Европа. Те на практика са голяма яма, изкопана в земята, облицована с топлопроводими камъни. Горещи въглища или пепел осигурява постоянна топлина на храната. Тези земни пещи приготвят храната бавно при ниски температури, разграждайки я и улеснявайки усвояването на хранителните вещества. От Māori hāngi до clambakes в Нова Англия, този вид пещи все още се използват по целия свят и днес. А костите, открити близо до древни пещи, показват, че мамутът е бил основното ястие на някои от първите барбекюта.

Микровълнова фурна

Хората са изобретили много инструменти за затопляне на храна след онези ранни изкопани в земята пещи. След появата на тухлените фурни на дърва в древността, през 19 век се появяват газови фурни и електрически печки. Но най-големият скорошен скок в технологията за готвене може би е микровълновата фурна. Инженерът на компанията Raytheon Пърси ЛеБарон Спенсър посещава лаборатория, тестваща магнетрони, произвеждащи микровълни през 1945 г., когато забелязва, че бонбонът в джоба му се е разтопил. Сметката му за химическо чистене в крайна сметка се оказа малка цена за проблясъка на вдъхновение, което той получава тогава. По-късно същата година той подава патент за микровълновата фурна.

Уок

Уокът е един от най-универсалните съдове за готвене, изобретявани някога, и китайците го използват от цели 3000 години. Металният тиган се отличава с традиционно заоблено дъно и голяма повърхност, което дава възможност за задушаване, варене, задушаване и пържене. Друго предимство на този тип готвене т.нар. уок хей. Този кантонски термин е преведен като „дъх на уока“ от авторката на храните Грейс Йънг и се използва за описание на уникалния, препечен вкус, който тиганът придава на храната. Когато уокът достигне супер високи температури, той отделя излишната влага от съставките и насърчава карамелизирането, за да създаде по-концентрирани вкусове.

Има още...


Хладилник

Най-впечатляващите древни хладилници са yakhchāls в Персия. Разработени около 400 г. пр.н.е., тези заострени куполи са предназначени да поддържат леда замръзнал в горещ пустинен климат. Водата от близките акведукти захранвала камера, изкопана дълбоко в хладния пясък под съоръжението. Тези ледени къщи включвали и механизми за улавяне на вятъра, които да отклонят и охладят под земята. Тази функция, наречена bâdgir, все още се използва в пустинната архитектура в Иран днес.

Отварачка за консерви

Консервирането е основна тема на най-големите пробиви в историята на храните. Когато в началото на 1800 г. е изобретено модерното консервиране, яденето на питателна храна по време на дълги пътувания или по време на тежки зими става по-осъществимо. Но може би също толкова важно, колкото и консервирането, е изобретението, което направи консервите по-лесни за използване. Вярвате или не, отварачката за консерви се е появила почти пет десетилетия след първите метални кутии.

 

Въпреки че може да не е първият човек, създал отварачка за консерви ( някои източници цитират Робърт Йейтс от Обединеното кралство като неѝн създател ) американският изобретател Езра Дж. Уорнър патентова дизайна си за отварачка за консерви през 1858 г. Той включва острие, достатъчно остро, за да проникне в капака, и предпазител, който да предпазва външната страна на консервата. Дизайнът на Уорнър никога не е станал масов, но е бил използван от войници по време на Гражданската война.

Ренде за сирене

Рендето за сирене е друг инструмент, който улеснява живота в кухнята и е по-стар, отколкото си мислите. Според Oxford Companion to Cheese, месопотамците през 3-то хилядолетие пр.н.е. са имали перфорирани купи, които са били използвани за настъргване на изсушено на слънце сирене. Хетски текст от хилядолетие по-късно включва термин, който може да се преведе като „настъргано“ сирене. До 9 век пр.н.е. има ясни описания и археологически находки на рендета за сирене от гръцката и римската цивилизации. В Илиада на Омир дори е описан най-странния коктейл в историята - вино, настъргано козе сирене и ечемично брашно. 

И още...


Машината за нарязване на хляб

През 1928 г. изобретателят от Айова Ото Роведер предлага патент за машина, която нарязва цели хлябове наведнъж. Това доста притеснява тогавашните пекарите, които се опасяват, че изделията им така твърде бързо ще изсъхнат.

В крайна сметка, Ото намира купувач за своята машина в Chillicothe Baking Company, в Мисури, които планират да пуснат на пазара Kleen Maid Sliced ​​Bread на 7 юли 1928 г.

Ден преди това Constitution Tribune публикува блестяща статия за изобретението и нарича продукта „най-голямата стъпка напред в хлебопекарната индустрия, откакто хлябът беше опакован„.

Опаковъчно фолио

Самозалепващото фолио , едно от най-полезните неща във всяка кухня, е изобретено случайно. През 1933 г. лаборант на име Ралф Уайли от Dow Chemical почиствал оборудването, използвано за разработване на продукти за химическо чистене, когато видял, че във флакона се е образувал тънък пластмасов филм. Материалът естествено прилепвал към повърхностите, като същевременно блокира водата и кислородните молекули. Въпреки че официалното название на продукта е поливинилиден хлорид, шефът на Уайли-Джон Райли нарекъл откритието Saran ( комбинация от имената съпругата му Сара и дъщеря му Ан).

Новият продукт намира много приложения. Dow Chemical първо го разработи като спрей, който предпазва военните изтребители. По-късно се използва за направата на тапицерии за автомобили и военни бойни обувки. Едва през 1949 г. Dow Chemical се отървава от отблъскващата миризма и зеления цвят на Saran и прилага неговите защитни качества към храната. Днес Saran Wrap всъщност е полиетилен, който може да не е толкова лепкав като оригиналния материал, но има ползи за околната среда и вероятно е по-здравословен за употреба с храна. 

 

 Кутия за яйца

Въпреки че е трудно да се каже категорично кой пръв е формувал картона по този начин има запазени сведения от 1899 г. които казват, че Робърт Дж. Баркли от Канзас е създал картонена кутия, „предназначена да съдържа дузина яйца и да премахне необходимостта от броене и опасността от счупване на яйцата при често боравене.“

За съжаление, няма много повече информация за Баркли, освен че е починал през 1905 г., като неговият местен вестник отбелязва, че въпреки че „обществото е малко бавно в приемането на картоните за яйца за обща употреба... те са предназначени някой ден да бъдат използвани навсякъде.”