Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Агата Кристи между книгите, сърфа и всичко останало

Агата Кристи между книгите, сърфа и всичко останало
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

В сайта й Агата Кристи е описана така: писател, пътешественик, драматург, съпруга, майка, сърфист.  Няма нужда да си представяте младата Агата на сърф, ето я:

Книгите на Агата Кристи са продадени в 2 милиарда копия. Агата е на рафта до Шекспир и най-обичаните световни автори. За нея се знае много, но не всичко – малко хора например знаят, че е обожавала морето и сърфинга. Тя е написала 66 криминални романа и 14 сборника разкази по време на т.нар. златна ера на детективския жанр – времето между двете световни войни. Агата Кристи е автор и на 17 театрални постановки. Нейната пиеса „Капан за мишки“ продължава да държи рекорда за най-играна пиеса в историята. Написала е и няколко романтични романа под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Кристи се родила на 15 септември 1890 г. в Торки, Девън. Майка й не искала изобщо да се учи да чете, преди да стане на 8, но малката Агата прочела първата си книга на 5, а после получила образованието си вкъщи, което било в реда на нещата за времето си. Открила света на книгите с „Малки жени“ на Луиза Мей Олкът. И понеже брат й и сестра й били в по-голямата част от деня на училище, а Девън не било особено забавно място за дете, Агата разчитала на фантазията си, за да се забавлява – измисляла си герои.

Баща й умрял, когато била едва на 11 години – по-късно в автобиографията си тя описва този момент като края на детството си. В този период се сближила много с майка си, с която пътували заедно.  Пътешествията се превърнали в страст за цял живот за Агата.

Кариерата й на писателка започнала малко напук. Споделила на сестра си, Мадж, че иска да пише детективски романи, но тя отсякла, че това е абсолютно безперспективна идея. Не много дълго след това бил публикуван първият роман на Агата Кристи, „Аферата в Стайлс“ (1920). В него за пръв път читателят се среща с изискания белгиец с мустачките Еркюл Поаро. За този образ писателката получила вдъхновение от белгийските бежанци след войната. Еркюл Поаро и Мисис Марпъл (прототипът на възрастната дама с острия ум е собствената й баба) и до днес са сред най-обичаните персонажи в литературата.

Но ако мислите, че животът на Агата Кристи е преминал зад бюрото с писалката, лъжете се. Самата тя

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.