Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Бабата на Тилда Суинтън не е коя да е

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Едит Луиза Ситуел била една от най-големите ексцентрички на Великобритания в началото на миналия век и този месец нейният образ е на страниците на списание „W“, пресъздаден не от друг, а от внучката й Тилда Суинтън. Трябва да отбележим – достойна наследница.

Всъщност Едит била първа братовчедка на дядото на Тилда, но както се казва, „кръвта вода не става“. Едит Ситуел била дъщеря на баронет и на наследница на рода Плантагенет. Родителите й били ексцентрични и заети със себе си, децата живеели с гувернантки и когато възрастната вече Едит напуснала родния дом, заживяла в Париж с гувернантката си.

Едит била ужасно висока и слаба, баща й непрекъснато се опитвал да я лекува и като дете дори я слагал в специална метална рамка за коригиране на костите. Това не помогнало и до края на живота си Едит останала странна, висока и крайно впечатляваща. Своя необичаен външен вид тя подсилвала с ексцентрични дрехи и безброй пръстени и гривни. Стилът й останал толкова разпознаваем, че и до днес се копира – да си спомним само за Айрис Апфел.

Едит и двамата й по-малки братя Осберт и Сашеверъл посветили живота си на литературата и били изключително успешни всеки в своето поприще – тя като поетеса, братята й като писатели. Стиховете на Едит Ситуел били красиви, а рециталите й незабравими – тя четяла стиховете си скрита зад завеса през една дупка, в която бил сложен микрофон. След това излизала – царствена, с тюрбан и отрупана с бижута, за да се срещне с почитателите си.

Едит била впечатляваща не само на вид. Тя била умна и очарователна, пишела си с Гъртруд Стайн и Вирджиния Улф, Модилиани бил сред художниците, които запазили в картини странното й лице. Сама разпространявала легенди за себе си – например как всяка сутрин ляга за вдъхновение в ковчег, за да се настрои мрачно-поетично. Това вероятно е пълна измислица, но със сигурност се знае, че Едит обичала да се излежава до късно, заради което казвала, че всяка жена е длъжна да прекара един ден в седмицата, без да става от леглото си.

Днес много малко жени биха се осмелили да подчертаят всичките си дефекти по толкова забележителен начин. Тилда със сигурност е една от тях – достойна наследница на своята странна предшественичка.

 

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...